Отидете към основна версия

3 450 43

Километрична опашка от камиони се образува на финландската граница

  • бесарабски фронт-
  • финландия-
  • русия-
  • граница-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • камиони

Ако ситуацията продължи да се влошава, властите ще предприемат още по-строги мерки

Снимка: БГНЕС/ EPA

Километрична опашка от камиони се образува на границата с Финландия след затварянето на ГКПП.

Решението на финландските власти да затворят почти всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация доведе до образуването на километрично задръстване от камиони на границата. Опашка от камиони се наблюдава на ГКПП “Люття” в Карелия. Шофьорите разказаха на кореспондента на “Известия”, че бързат да преминат границата преди границата от финландската страна, където се намира ГКПП “Вартиус”, да бъде затворена. Движението през този пункт ще бъде спряно на 25 ноември. В същия ден ще бъдат затворени ГКПП “Куусамо” и “Сала” в районите, граничещи с Карелия и Мурманска област.

На 22 ноември финландското правителство обяви прекратяването на всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия от 25 ноември, с изключение на един - „Рая-Йосеппи“. Премиерът Петери Орпо съобщи, че останалите контролно-пропускателни пунктове “Куусамо”, “Сала” и “Вартиус” ще бъдат затворени през нощта на 25 ноември, съобщава Yle.

Решението ще важи до 23 декември и е взето с цел безопасност на финландските граждани, а ако ситуацията продължи да се влошава, властите ще предприемат още по-строги мерки, предупреди Орпо. Той добави, че Руската федерация сама е създала тази ситуация и е в състояние да я спре. ГКПП “Рая-Йосеппи” се намира на 250 км от Мурманск. Граничният пункт е най-недостъпният за руснаците и е отворен само четири часа на ден. Според Орпо търсещите убежище сега ще могат да кандидатстват за международна закрила само там.

Източник: Санкции в РФ

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: