Отидете към основна версия

1 580 15

Германия и кризата! Канцлерът се отчита пред парламента

  • олаф шолц-
  • германия-
  • инфлация-
  • икономика

Има все повече въпроси как правителството на Олаф Шолц ще плати за климатичните и инфраструктурни проекти, както и за схемата със субсидии, чрез които компенсира високите цени на газа и електроенергията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц планира да говори пред парламента идната седмица във връзка със задълбочаващата се бюджетна криза, пред която е изправено правителството му, след решението на съда, което намали с поне 60 милиарда евро федералния бюджет, предаде БТА.

Решението на германския конституционен съд повдигна все повече въпроси как правителството на Шолц ще плати за климатичните и инфраструктурни проекти, както и за схемата със субсидии, чрез които компенсира високите цени на газа и електроенергията.

Волфганг Шмит, шеф на канцлерството, обяви плановете на Шолц да говори пред парламента на заседание с лидерите на 16-те германски провинции.

Съдът постанови, че строгите дългови правила в Германия не позволяват на правителството да пренасочи парите, първоначално отпуснати за пандемията от коронавируса, когато дълговите ограничения бяха премахнати заради извънредната ситуация, за климатични цели.

Решението на съда хвърли съмнение и върху законността на други специални фондове, в които са заделени пари за бъдещи нужди.

Шмит каза, че парламентът ще разгледа нов допълнителен бюджет за 2023 г. идната седмица, докато съдбата на федералния бюджет за 2024 година, който трябваше да се обсъжда тази седмица, остава неясна.

Германските законодатели добавиха така наречената "дългова спирачка" в конституцията на страната през 2009 година, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: