Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 21:09 4 436 42

Защо големи германски концерни ги тегли към България

  • германия-
  • бизнес-
  • икономика-
  • олаф шолц-
  • инфлация

Войната в Украйна повиши сериозно разходите за суровини, енергия и персонал в Германия

Защо големи германски концерни ги тегли към България - 1
Снимка: БГНЕС

Ключово местоположение в Европа, ниски заплати и ниски данъци - България все повече се превръща в притегателен център за големи и известни германски компании. Няколко примера от Баден-Вюртемберг.

Големи фирми от Баден-Вюртевберг все повече се установяват в България, а онова, което е предимство за страната – най-вече ниските заплати и ниските данъци – изнася производства извън Германия и вреди на местната икономика, пише Юлиан Бауман.

Войната в Украйна повиши сериозно разходите за суровини, енергия и персонал в Германия. По тази причина много компании във Федералната република ускориха още повече процеса по прехвърляне на производствата си в Източна Европа. България също е облагодетелствана от тези процеси, както например и Сърбия.

От Щутгарт в Пловдив

В своя статия “Франкфуртер Рундшау” (ФР) разказва за предприятията от една от най-богатите германски провинции - Баден-Вюртемберг, които са избрали да отворят заводи в България.

Изданието обръща внимание на “Тракия - икономическа зона” край Пловдив, където от години има заводи на германски гиганти като “Либхер”, "Кауфланд” и “Вюрт”. Индустриалната зона до втория по големина град в България има площ от 10 500 квадратни километра и представлява един от най-големите икономически проекти в страната, пише германското издание.

В София, която все повече се превръща в средище за високи технологии, има офиси на германските фирми "Бош” и "Фесто”. А компанията “Еберспехер” строи голям завод, който ще произвежда компоненти както за електромобили, така и за рlug-іn хибридни модели в Индустриалния парк в Русе. Когато бъде завършен, там ще има производствени и логистични площи, както и офиси.

Ниски данъци и заплати и добра локация

България е особено привлекателна заради ниските данъци и най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз. Освен това страната привлича и с географското си разположение и логистичните връзки. Заради пандемията и войната в Украйна много вериги за доставка бяха прекъснати. Пловдив обаче се намира на около 400 километра от турския мегаполис Истанбул и на 300 от гръцкото пристанище Солун, отбелязва “Ханделсблат”.

Фактът, че големите компании от Баден-Вюртемберг все повече се ориентират към съседните европейски държави, а не към Китай или Тайван, е добра новина за европейската икономика. Но не и за германската икономика, пише “Франкфуртер Рундшау”, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка се изостря допълнително от изнасянето на работни места в чужбина.

Риск за работните места и заплатите в Германия

Синдикатът IG Metall вече алармира, че масовото преместване на производствения капацитет на големите компании от Германия ще се отрази на местната икономика и работните места. От синдиката критикуват и Европейския съюз, защото подкрепя предимно структурно слабите региони по отношение на дигиталната трансформация, което също прави иначе развитата и богата провинция Баден-Вюртемберг по-малко конкурентоспособна.

По този повод премиерът на провинцията Винфрид Кречман и министърката на икономиката Никол Хофмайстер-Краут се обърнаха към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази стратегия “застрашава нашия иновационен клъстер, включително и работните места”, пишат политиците от Баден-Вюртемберг.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    41 2 Отговор
    Ние ги притегляне па те правят фирмите в съседите
  • 2 В сравнение с Германия

    24 3 Отговор
    Точка евтин. Данъците малки.
  • 3 Факт

    61 4 Отговор
    Че каква инвестиция са кауфланд и лидл това са магазини с ограничен персонал тоест те не плащат заплати кой знае какви и само изсмукват пари.А тоя либхер е отпреди 30 години и е едно нищо.Смешни инвестиции
  • 4 Българин

    46 5 Отговор
    Отговора е: защото плащат мизерни заплати! Най-ниската минимална заплата в европа, не в ес, в европа е в България! 34 години просперитет 😅 и без бананов дефицит

    Коментиран от #16

  • 5 Край

    46 2 Отговор
    Статията не иска да ви излъже но ви създава впечатления които са далече от действителността. Истината е че нови чуждастранни инвестиции няма.
  • 6 Някой си...

    35 2 Отговор
    Нмаерили са роби да им бачкат безплатно.. кой е луд да не се възползва..Това с нископлатената работна ръка почна още о оня , черния със сините джуки от Драгалев ци// Не е луд който яде зелника..

    Коментиран от #19

  • 7 Иво Джоков

    30 3 Отговор
    Да се изнасят всичките! Продават вносни боклуци и убиват българското производство с любезното съдействие на безродниците в парламента! На това му викам европейска солидарност!
  • 8 БАЙ КУРТИ

    28 4 Отговор
    То хубаво че изграждат предприятия. Но повечето са спомагателни. Айде като милеят за BG , да изградят завод от VAG групата/ Ауди..... , Мерцедес , Опел, Порше
    и . ...,а не цехове за фарове, инсталации, седалки. Май големите кинти пак отидоха другаде

    Коментиран от #13

  • 9 Лост

    29 1 Отговор
    България -110000 кв.км.Зоната в Пловдив 10500.Хайде малко по сериозно.
  • 10 Опааа

    28 3 Отговор
    Тегли ги…🤦‍♂️😆 Защото тук маН галите ще им работят за минимални надници! “Прост народ-слаба държава!”
  • 11 Хахахаха

    32 2 Отговор
    Накъдето се обърна все немски концерни, бутат се на опашка да се настанят в България! Влизам кафланда, само немска реч- немски мениджъри на концерни пазаруват лютеница с намаление! Страшна работа, Европа бяга на балканите!!!!
  • 12 Яяяяяя

    28 3 Отговор
    Офиси и логистични центрове не са заводи, тези които изброихте не плащат данъци в БГ
  • 13 Лост

    27 2 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ КУРТИ":

    Ами питай Плевнелиев.Той нали е германофил.Че някакъв завод на WW щеше да докара тук.
  • 14 тома

    37 1 Отговор
    Това го слушаме 34 години как чужди фирми идват и започват да инвистират едни милиарди че пушак се вдига.А истината е че те изнесоха от България милиарди без да плащат данаци защото аз съм прост и вие сте прости
  • 15 Това е едва началото

    16 7 Отговор
    на края на ЕСССР!
  • 16 Българин

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Па можеш да работиш за заплата от времето на комунизма бе, кой те спира...

    Коментиран от #20

  • 17 стоян георгиев

    23 3 Отговор
    Тая статия все едно я е писал Киро Тъпото на две пици с кристали 🤭

    "Нито глас за Пеевски!" 😅
  • 18 Това обяснява всичко...

    17 1 Отговор
    "България е особено привлекателна заради ниските данъци и най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз. Освен това страната привлича с географското си разположение...". Септември ще бъде май, земята българска , ще бъде Рай, ще бъде🕕
  • 19 Румен Решетников

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си...":

    Абсолютно вярно! Като се сетя, че по времето на Жан Виденов вземах заплата от 50 000 лева... 😂

    Коментиран от #36, #40

  • 20 Българин

    19 6 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Де да можеше, тогава образование, здравеопазване, храна, ток, вода - вс беше евтино и качествено! Но нямаше банани, добре че отминаха тези тъмни времена! Сега в кофланд банани кплко искаш, бабите си броят стотинки за два банана, но са щастливи, европейско им е!

    Коментиран от #21

  • 21 Българин

    5 17 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Явно не си живял през това време!
    Гражданите ходеха на село да събират продукцията, а селяните идваха в града да си купят мляко... Кеф!
    😂
  • 22 Митьо

    11 1 Отговор
    И цените,ако бяха ниски...🤓
  • 23 Бегай !

    14 1 Отговор
    Като има прости, да им работят.
  • 24 Какво

    13 1 Отговор
    Като гледам Мерцедес, БМВ, Фолксваген и други големи германски марки се избиват да инвестират в България...
  • 25 дядо поп

    9 0 Отговор
    Това ми прилича на оня виц: Стоят в една празна кръчма собственика , оня с мазната коса и Рашидов. Алибеков само крещи и ръкомаха а Веждичката няма търпение и го пита какво става с водката му. Чакай малко , не гледаш ли каква тарапана е тук. Така ли , приближил се Веждито и му стукласал един в мазния врат. Чакай защо ме удряш бе човек , приплакал кръчмаря , ма как бе не съм аз , в този калабалък даже и понятие си нямам кой беше!
  • 26 Откога

    15 0 Отговор
    "Кауфланд” и “Вюрт” са заводи???
  • 27 Бг българин млад меринжей

    10 0 Отговор
    Взимам 5200 нето заплата, което за нашите стандарти е окей. И понеже оправям и бюджетите на колегите в Германия, виждам как за същата дейност те са на 8000 евро. Е как няма да искат компаниите тука после.
  • 28 Пешо

    10 0 Отговор
    Тегли ги, ама не потеглят.
  • 29 Зайо Байо

    7 1 Отговор
    Това е така , защото тук , в Банкя , живее целуващият , прегръщащият и снимащ се с Анджи Меркел човек с получовешко-полубожествено потекло - Бойко Борисов !
  • 30 00001

    9 0 Отговор
    България не привлекателна страна за инвестиции и живот на населението. За това за 3 години 395000 Българи са напуснали България.В България 10% данъкплащат всички, но бедните са тези които плащат най- много, тъй като всичките им пари отиват в заплащане на сметки за жилище,храна, ток, вода и лекарства, свободни пари не им остават, както остават на богатите Българи.В България данаците са много и са непреки данаци и други таксим за които никой не говори, Само ДДС плюс данък доход отнема 30% от доходите на бедните Българи.Бедния носи на гърба си Богатия в България.
  • 31 Емигрант

    13 0 Отговор
    На Кирчо завода за автомобили произвежда ли продукция??
  • 32 СЗО

    6 0 Отговор
    България ги тегли само крадливите фирми, защото безнаказано могат да дерат населението
  • 33 ТАКА ЛИ ?

    9 0 Отговор
    Работих в малка немска фирма тук у нас . НЕ НИ ТРЯБВАТ ТАКИВА РАБОТОДАТЕЛИ ! КРАТКО , ЯСНО , КАТЕГОРИЧНО ! НЕКА ХОДЯТ В КИТАЙ .
  • 34 Нещо май

    2 0 Отговор
    объркахте квадратурата!
  • 35 Борисов

    5 0 Отговор
    Списвачът на статията явно си няма и понятие колко са 10 500 кв километра. Само за негово/нейно сведение, площта на България е 111 000 кв км, т.е. според списвача инд. зона Тракия представлява 1/10 от България. Коригирайте си глупостите, сътворени от некомпетентността ви.
  • 36 ТОГАВА НАЙ НЯМАШЕ ВИНЕТКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Румен Решетников":

    ГРАЖДАНСКИ.... ТОКА БЕ 5 СТ ВОДАТА 15 СТ. НЯМАШЕ ТАКСИ ТЕЛВИЗИИ ТЕЛЕФОНИ. НЯМАШЕ СВАЛЯ Е НОМЕРА НА МЕПЕСЕТА. НЯМАШЕ СУПЕР ПОДСЛУШВАНИЯ НАП ЛАП НЕ ЗАПЕЧАТВАШЕ МАГАЗИНИ НАРУШАВАЙКИ КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА ТРУД.......
  • 37 Аз съм от ссср

    2 0 Отговор
    Къде ги видяхте тези заводи не знам,правителството каза за голям спад на инвестициите,Германия във рецесия.Малкото фирми който са във България работят на ишлеме което означава че ни ползват за роби,малки заплати и малки данъци във България.
  • 38 Дрън, Дрън

    0 0 Отговор
    България определено е без сериозни инвестиции вече 35 години. Първо, на инвеститорите им пречеше корупцията и бездържавието, сега им пречи малкият ни пазар и липсата на квалифицирана работна ръка. Лошата ни инфраструктура също винаги е пречила. Нищо не може да се направи, защото европейските подаяниа едвам стигат да се закърпи бюджета, без всякакви средства за развитие на колонията ни.
  • 39 Геро

    0 0 Отговор
    Въпросът е къде ще отиде печалбата. Собственикът на Лидъл и Кауфланд е милиардер в Германия. Печелят в Източна Европа и плащат данъци където е седалището на дружеството.
  • 40 Вале-каро

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Румен Решетников":

    Защо не казвате истината. По времето на Жан Виденов нямаше такива заплати .Заплатите станаха толкова когато властта бе поета от Стефан Софиянски и Иван Костов. А помним кой и как свали правителството на Виденов.
  • 41 ТЕГЛИ ГИ АМА , АЗИС ХИЧ НЕ ГО ТЕГЛИ ДА

    1 0 Отговор
    БАЧКА , А ГЕРМАНЕЦА ДА МУ КРАДЕ ПАРИТЕ ! ТАКА ЧЕ , АРЕ ЧИБА НА ХРАНТУТНИЦИТЕ ! ЪРШ БОКЛУЦИИИИИИ !
  • 42 НЕКА ЗАПОВЕДАТ

    0 0 Отговор
    СЛЕД 5 МЕСЕЦА ЩЕ ГИ ТЕГЛИ ОБРАТНО !
Новини по държави: