Отидете към основна версия

1 353 27

Шолц обещава да увеличи подкрепата за Украйна въпреки бюджетните сътресения

  • олаф шолц-
  • подкрепа-
  • украйна-
  • увеличи-
  • германия-
  • бюджет

Подкрепата ще се удвои до 8 милиарда евро

Снимка: Shutterstock

Шолц подчерта подкрепата за Украйна, след като неотдавнашните бюджетни сътресения повдигнаха въпроси за това колко военна помощ Берлин е готов да ангажира. Правителството на Шолц обеща да удвои подкрепата до 8 милиарда евро (8,76 милиарда долара) през следващата година.

"Също така е ясно, че не трябва да се отказваме от подкрепата си за Украйна и за преодоляването на енергийната криза. Това не би било отговорно, това би застрашило бъдещето ни", каза той.

Решение на конституционния съд преди близо две седмици блокира плановете на правителството да преразпредели неизползваните средства за пандемията към зелени инициативи и подкрепа на индустрията, което поражда опасения, че икономиката на Германия може да бъде допълнително отслабена.

Решението също така постави под въпрос традиционно стриктната фискална политика на Германия и предизвика предупреждения, че компаниите могат да бъдат лишени от подкрепа, за да останат конкурентоспособни в световен мащаб срещу субсидиите, предлагани другаде.

"Би било сериозна и непростима грешка да пренебрегнем модернизацията на нашата страна пред лицето на всички тези остри предизвикателства", каза Шолц по време на 25-минутна реч пред Бундестага.

Канцлерът каза, че правителството му работи с парламента за изготвяне на бюджет за 2024 г. "възможно най-бързо", който може да включва ограничаване на разходите

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: