Отидете към основна версия

4 557 103

Най-после единомислие в Киев: Президентът Зеленски и генерал Залужни подкрепят настъплението в Запорожието

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • запорожие

Руското военно командване ще трябва да преследва определена оперативна цел, ако признае операциите по превземането на Авдеевка за настъпление

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски и украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужни сигнализираха за намерението да засилят украинската отбрана и укрепленията около украинския театър, но не включиха Запорожка област в обсъжданията на текущите и бъдещите отбранителни мерки. На 30 ноември Зеленски заяви, че украинските сили ще укрепят укрепленията си във всички критични направления на фронта, включително линията Купянск-Лиман, областите в Северна и Западна Украйна и Херсонска област, но особено наблегна на направленията Авдеевка и Маринка и други райони на Донецка област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

Освен това Зеленски се срещна с различни украински командири на оперативни групи и обсъди украинските отбранителни операции в направленията Авдеевка и Маринка.

Залужний разговаря с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун и обсъди руските настъпателни операции в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка.

В изявленията на Зеленски и Залужни бяха посочени районите на фронта, в които украинските сили се съсредоточават предимно върху отбранителни операции, като граничната линия Харков-Луганска област (между Купянск и Лиман), по-голямата част от Донецка област (вероятно във връзка с Бахмут и оста Авдеевка-Донецк) и Херсонска област, но не беше спомената оста Запорожка област - което предполага, че украинските сили не са преминали към отбрана в този район.

Тези изявления като цяло съвпадат с оценката на ISW, че руските сили се опитват да си върнат инициативата в Украйна поне от средата на ноември, като провеждат няколко едновременни настъпателни операции в районите, където украинските сили са преминали към предимно отбранителни действия.

В отделно интервю за АП на 1 декември Зеленски предупреди, че в допълнение към въздействието, което зимните метеорологични условия вероятно ще окажат върху фронтовата линия, Русия вероятно ще възобнови интензивната въздушна кампания срещу критичната украинска инфраструктура.

Руски блогъри твърдят, че непропорционалното разпределение на безпилотни летателни апарати от руското Министерство на отбраната (МО) сред фронтовите части и лошо проведените кампании за производство на безпилотни летателни апарати на местно ниво оказват влияние върху ефективността на фронтовите части. На 1 декември руски милиблогъри се оплакаха, че някои децентрализирани кампании на местно ниво, насочени към въоръжаване на руските фронтови части с нови дронове, не успяват да създадат ефективни на бойното поле дронове, като понякога разработват "играчки" вместо оръжия.

Военните блогъри се оплакаха, че руските производители на дронове базират разработването на нови дронове на стилизирани и кинематографични кадри от бойното поле, на които руски дронове камикадзе поразяват украинска техника, в резултат на което се получават тези неефективни дронове "играчки", които могат да създават кинематографични ефекти, но трудно постигат тактически цели. Военните блогъри твърдяха, че ударите, които тези кадри показват, често са "красиви", но неефективни, и заявиха, че руските фронтови части трябва да извършват такива удари и да създават такива кадри, за да може руското МО и масовите производители на дронове да продължат да предоставят дронове на тези части.

Тези оплаквания са показателни за трудностите, които руското МО и други държави със силно централизирана система срещат при внедряването и интегрирането на технологичния напредък на бойното поле. ISW не е забелязала индикации, че тези борби с безпилотните самолети на фронта са повлияли значително на руските военни способности в Украйна.

Руските военни блогъри до голяма степен се съсредоточават върху повтарянето на общите оплаквания от това, че МО дава приоритет на идеализирани лъжи, които замазват суровата реалност на бойното поле за сметка на руския военен персонал.

Един от военните блогъри твърди, че най-лошото въздействие на тези неефективни безпилотни летателни апарати е, че тяхната неефективност застрашава руските войници на фронта.

Руски източници се оплакаха, че продължаващото използване на лична електроника и приложения за съобщения от руските войници в районите на фронтовата линия застрашава руската оперативна сигурност (OPSEC). Известен проруски "активист" публикува на 30 ноември предполагаем доклад на украинското разузнаване, който показва украински прихващания на руски лични съобщения от един ден на един сектор от фронта.

Руският източник се оплака, че този предполагаем доклад е сравнително малък в сравнение с други подобни доклади, които източникът е получил, и се оплака, че всички съобщения в WhatsApp и други съобщения, които руският военен персонал изпраща, попадат в украинските прихващания, включително документи, скрийншоти на разговори и медийни файлове.

Един руски военен блогър отговори на тази публикация и заяви, че нито предупрежденията, нито "подробните лекции" за опасностите от използването на системите WhatsApp и SMS в районите на бойните действия изглежда не влияят на комуникационните навици на руските войници. Източникът заключи, че "WhatsApp убива" руския личен състав и че командирите трябва да се преборят с използването на тези приложения от руския личен състав.

Друг военен блогър отговори, че използването на WhatsApp от руските войници информира Украйна къде ще атакуват руските сили.

По време на войната досега руските части непрекъснато се борят с правилното спазване на принципите на OPSEC в ключови фронтови и тилови зони, особено по отношение на използването на лични мобилни телефони в районите на бойните действия.

Руското военно командване до голяма степен обвинява използването на мобилни телефони от руснаците за унищожителния украински удар по зона за съсредоточаване в Макеевка, Донецка област, в навечерието на Нова година през 2022 г. и изглежда, че руското командване до голяма степен не е успяло да отстрани тези проблеми през изминалата година.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу продължава да окачествява невярно руските настъпателни усилия в Украйна като част от "активна отбрана" в опит да смекчи очакванията за способността на руската армия да постигне оперативно значими цели. На 1 декември по време на конферентен разговор с руското военно ръководство Шойгу заяви, че руските сили водят "активна отбрана" в Украйна и завземат все по-изгодни позиции във всяко оперативно направление.

Шойгу отличи 15-а мотострелкова бригада (2-ра армия със сглобени оръжия, Централен военен окръг), 114-а мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус на Донецката народна република [ДНР]), както и 4-та и 123-а мотострелкови бригади (и двете от 2-ри армейски корпус на Луганската народна република [ЛНР]) за тяхната служба.

За всички тези елементи се съобщава, че действат или вероятно действат в районите, където руските сили провеждат настъпателни операции в Източна Украйна, а не се защитават от украинските контранастъпателни операции в Запорожка област.

И Шойгу, и Путин по-рано нарекоха руските настъпателни операции за превземане на Авдеевка "активна отбрана" след неуспеха на първия руски механизиран напор да постигне значителни тактически успехи в началото на октомври 2023 г.

От началото на октомври 2023 г. руските сили предприеха две последващи широкомащабни настъпления за превземане на Авдеевка и продължават с висок темп атакуващите пехотни атаки около селището.

Определянето на тези офанзиви като част от "активна отбрана" от руските официални лица е умишлено подвеждащо. Украинските сили никога не са провеждали мащабни настъпателни операции в района на Авдеевка от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., а Авдеевка е известна като статична украинска отбранителна позиция от 2014 г. насам.

Въпреки това руското ръководство продължава фалшиво да представя операциите около Авдеевка като "активна отбрана", вероятно за да преконтекстуализира липсата на какъвто и да е значителен руски напредък около Авдеевка въпреки продължилите повече от два месеца мащабни руски атаки там.

Руското военно командване ще трябва да преследва определена оперативна цел, ако признае операциите по превземането на Авдеевка за настъпление.

Следователно формулировката "активна отбрана" позволява на руското военно ръководство да обяви успех, стига руските сили да не позволят на украинските сили да постигнат значителни успехи - напълно постижима цел, като се има предвид, че украинските сили не провеждат и никога не са провеждали контранастъпателни операции в района.

"Отбранителната" рамка на руското командване за настъпателните усилия около Авдеевка, както и за локалните настъпателни операции в други части на Източна Украйна, подсказва, че то не вярва в способността на руските военни да превърнат тактическите успехи в оперативно значим напредък.

Руският президент Владимир Путин, очевидно загрижен за намаляването на руската подкрепа за войната преди президентските избори в Русия през 2024 г., вероятно е избрал да омаловажи мащаба на руските операции пред руската общественост.

Все по-голямото разминаване между тежките руски загуби в тези офанзивни усилия и оформянето на тези операции от руското командване може все пак да подхрани недоволството в по-широкото руско информационно пространство.

Украинското разузнаване съобщава, че на 1 декември е повредило друг влак по участък от Байкало-Амурската железопътна линия в очевиден опит да влоши руската логистика в руския Далечен изток. Украинските медии съобщиха, че източници от украинското разузнаване са заявили, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е провела специална операция, при която е повредила друг влак, превозващ гориво, докато е преминавал по мост по неуточнена част от северния обход на Байкало-Амурската железница.

Съобщава се, че СБУ е планирала операцията така, че да съвпадне с очакваното пренасочване на влаковото движение след експлозиите на 30 ноември в тунела Северомуйски, които нарушиха работата на участък от Източносибирската железница в Република Бурятия и повредиха влак с гориво, който украинските медии също свързаха със СБУ.

Руски източници твърдят, че експлозиите на 1 декември също са станали в Република Бурятия и че шест цистерни с гориво са били напълно или частично повредени.

Руската медия Baza съобщи, че пътуването през Северумуйския тунел все още е блокирано.

Украинските медии съобщиха, че украинското разузнаване е наблюдавало руски военни да използват железопътната линия за прехвърляне на оборудване и доставки, въпреки че няма индикации, че експлозиите от 1 декември са повредили моста по Байкало-амурската железопътна линия и ще причинят дългосрочни смущения.

Байкало-амурската железница и Източносибирската железница са двете основни железопътни линии в руския Далечен изток и свързват Русия с Китай и Северна Корея.

Последните две страни подкрепят икономически и военно руската агресия срещу Украйна.

На 1 декември президентът на Русия Владимир Путин официално промени състава на руския президентски съвет по въпросите на гражданското общество и правата на човека (СПЧ), като отстрани няколко членове и назначи виден антиопозиционен медиен деятел. На 1 декември Путин подписа указ, с който официално отстрани руските адвокати Гери Резник и Шота Горгадзе, журналиста от "Новая газета" Леонид Никитински, ръководителя на мироопазващата мисия за изчезнали хора в Северен Кавказ Александър Мукомолов и ръководителя на независимия експертен правен съветник Мара Полякова.

Нито текстът на постановлението, нито руските медии предлагат обяснения за отстраняването на горепосочените членове на Съвета по правата на човека. Указът също така номинира "обществения деятел" Александър Йонов за член на СПЧ, заедно с няколко други фигури от руското гражданско общество.

Руските опозиционни медии отбелязват, че Йонов е член на руската Федерална служба по изпълнение на наказанията от 2021 г. и че Йонов е подал успешни жалби срещу руските опозиционни издания "Медуза" и "Камбана", след което руското Министерство на правосъдието е определило изданията като "чуждестранни агенти".

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на Йонов от юли 2022 г. за ролята му в подкрепа на "глобалните операции на Кремъл за негативно влияние и усилията за намеса в изборите".

За последен път Путин промени състава на Съвета по правата на човека през ноември 2022 г., което според оценката на ISW е опит да се задуши вътрешната опозиция и да се даде изява на фигури, които пропагандират основните информационни линии на Кремъл.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че на 1 декември в Чечения е пристигнала втора група палестински бежанци от Ивицата Газа, вероятно частично финансирана от организацията на дъщеря му "Децата на Чечения - децата на Палестина".

Кадиров публикува кадри, на които твърди, че 116 палестински бежанци от Ивицата Газа, включително 60 деца, пристигат в Чечения, и твърди, че е "морален дълг" на Чечения да помогне на цивилните граждани от Ивицата Газа.

Кадиров твърди, че дъщеря му и началник на отдела за предучилищно образование в кметството на Грозни Хадижат Кадирова е осигурила на децата подаръци чрез организацията "Децата на Чечня - децата на Палестина". Кадиров обяви, че Кадирова е патрон на организацията в публикация в Telegram на 11 ноември, като насърчи последователите си да купуват изделия, изработени от чеченски деца в предучилищна възраст, за да финансират хуманитарна помощ за палестинските мюсюлмани.

На 15 ноември регионалното издание "Кавказки възел" съобщава, че организацията е събрала над 68 млн. рубли за закупуване на помощ за палестинците.

На 16 ноември "Кавказки възел" съобщи, позовавайки се на неназовани чеченски правителствени служители, че Кадиров е оказвал натиск върху чеченски служители да харчат до една трета от месечните си заплати за закупуване на занаятчийски изделия от организацията "Децата на Чечня - децата на Палестина".

На 18 ноември Министерството на труда, заетостта и развитието на Чечня заявява, че събирания на средства за организацията се провеждат "във всички краища" на Чечня.

ISW обаче не може да провери независимо тези кадри или твърденията на Кадиров. Но ако това е вярно, Кадиров може да използва средствата от тази организация, за да финансира поне частично преместването на палестински бежанци от ивицата Газа - усилие, което може да помогне на Кадиров в стремежа му да балансира между желанието си да спечели благоволението на руския президент Владимир Путин и необходимостта да се хареса на собствения си чеченски електорат.

На 29 ноември Кадиров публикува кадри, на които се вижда как първоначална група от 50 палестински бежанци от ивицата Газа пристига в Чечения.

Твърденията на Кадиров и предполагаемата дейност на организацията "Деца на Чечня - деца на Палестина" отразяват преминаването на Кремъл към много по-антиизраелски позиции във войната между Израел и Хамас.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: