Отидете към основна версия

5 477 99

Украйна каза кога е започнала войната с руската орда. Не е нито с анексирането на Крим, нито на 24 февруари

  • украйна-
  • андрий юсов-
  • война-
  • ссср-
  • русия-
  • владимир путин

Войната започна още преди разпадането на СССР, когато Украйна искаше да бъде независима

Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната на Руската федерация срещу Украйна започна много преди 2014 г. Според Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, въпросът за войната на Руската федерация срещу Украйна е бил решен „веднага след като страната ни отправи предизвикателство към империята и заяви, че иска да бъде независима“.

"Това се случи не през 1991 г., а много по-рано. Въпросът за войната всъщност беше решен. Той продължава дълго време. Сега, наистина се надявам, това да е окончателната развръзка и след нея ще се движим свободно, без руски тежести на краката“, каза Юсов пред „Радио Байрактар“.

Той посочи, че екзистенциалният конфликт между Руската федерация и Украйна съществува от много дълго време – много преди 24 февруари. Украйна не е имала миролюбив съсед, който изведнъж е решил да предприеме инвазия. "Не. Това са убийци, това е орда, това са врагове, които са били такива от десетилетия. Как може да се избегне тази война? Просто се откажете от правото си на съществуване", заключи Юсов.

В същото време той посочи, че въпросът за атаката на Русия срещу Украйна през 2022 г. трябва да бъде повдигнат „пред целия свят, пред архитектурата на сигурността“. „Как стана така, че в 21 век се формира режим, който напада различни държави, анексира части от територии, не признава суверенитета – не става въпрос само за Украйна – унищожава собствените си граждани, налага диктатура...“, каза представителят на украинското разузнаване.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: