Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Декември, 2023 14:10 5 921 73

В Украйна: "Мъжете ни вече нямат сили да се бият на фронта"

  • украйна-
  • русия-
  • мобилизация-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Много от тях са се записали доброволно в армията. Но вече нямат сили.

В Украйна: "Мъжете ни вече нямат сили да се бият на фронта" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Вече е време за другите"; "Мъжът ми не е пленник" - с подобни плакати съпруги на украински войници протестират на Площада на независимостта в Киев. Те искат мъжете им да получат възможността да напуснат армията, защото вече са напълно изтощени, разказва в репортаж по темата германската обществено-правна телевизия АРД.

Съпругът на Хана Бондар, която е част от протеста, е от 21 месеца на фронта. Той вече няма сили, разказва жената пред репортери на АРД. Подобно на много други, и той се е записал доброволно в армията още в началото на войната.

"Смятахме, че след година и половина ще има възможност за демобилизация, както беше през 2015", казва Юлия Павлиенко, чийто съпруг също е на фронта. От някогашната висока мотивация на техните мъже не е останало много, споделят жените. Непрекъснатите боеве ги изморяват. Както посочва Юлия Павлиенко, мъжът ѝ вече искал само да оцелее, нямал повече сили да се бори.

Системни проблеми с набирането на нови войници

В момента на украинското ръководство му се налага да се справя със системни проблеми, посочва АРД. На фронта не достигат опитни войници. Същевременно много мъже се укриват от властите, за да не бъдат мобилизирани, други заплащат за свободата си. Има и такива, които биват залавяни на улицата и изпращани в армията - а това нерядко става с използването на сурови методи, посочва германската медия. Украинското правителство е принудено да взима непопулярни решения, смята ветеранът Йевхен Дикий, който е военен експерт.

Подобно на демонстриращите жени Дикий също предлага службата в армията да е с ограничена продължителност. Две години са напълно достатъчни, смята той. Но съгласно сегашните разпоредби службата е безкрайна. Който се запише доброволно за фронта, получава еднопосочен билет за войната. Със сигурност трябва да се положат още усилия, казва Дикий, посочвайки, че никоя страна в света не е печелила толкова голяма война само с доброволци.

Много мъже заявяват, че както и преди са готови да защитават страната си с оръжие в ръка. А това, че в Украйна продължава да има достатъчно мобилизационен потенциал сред населението, се вижда от отделните военни части, които сами набират нужните им войници, посочва германската медия.

Те често правят реклама с плакати с героично съдържание. Доброволците могат да кандидатстват при тях за конкретна позиция, след което преминават през специална процедура по подбор. Интересът към тези военни части е толкова висок, че не всички кандидати се приемат. Поради това украинското правителство възнамерява да заложи в по-голяма степен на фирми, набиращи войници, като Lobby X.

"В зависимост от предпочитанията си хората могат да кандидатстват при нас доброволно за конкретно място в конкретна военна част", казва шефът на Lobby X Владислав Хресиев. Привиканите на фронта обаче преминават само през кратко обучение и индивидуалните способности често не се отчитат, гласи критиката.

Военната служба трябва да е с ограничена продължителност

Комисията по отбраната на украинския парламент от месеци работи по подготовката на нов законопроект, предназначен да реши проблема - тъй като и фирмите за набиране на кадри не са в състояние да осигурят нужните 100 000 войници. Необходима е реформа, при това спешно, казва Йевхен Дикий. Особено важно е ограничението на продължителността на службата. "По този начин ще решим два проблема наведнъж. На тези, които в момента са на служба. И на новите кандидати. Да воюваш една, две или три години е различно от това да се отправиш с еднопосочен билет към неизвестността."

"На Украйна ѝ трябват бодри войници"

Протестите на съпругите на украинските войници се посрещат с голяма съпротива, споделят самите демонстрантки. "Другите жени си казват: за да се прибере твоят мъж вкъщи, трябва моят да отиде на фронта", посочва пред АРД Юлия Павлиенко. Хана Бондар също разказва за негативни коментари в социалните мрежи: "Те пишат - тогава идете вие на фронта". Това обаче не обезкуражава протестиращите съпругите. Те са убедени, че за да може армията все така да защитава Украйна, тя има нужда от бодри и добре обучени войници. Уморени и немотивирани войски не биха могли да окажат отпор на руската армия, казват жените пред АРД.

Автор: Ребека Барт ард


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    140 6 Отговор
    Украинците в България да се товарят на вагони ,и да се изпращат на фронта , и заедно с тях да отиват и депутатите ни !

    Коментиран от #25, #33, #42, #72

  • 2 ИСТИНАТА

    9 90 Отговор
    А в РУСИЯ мобилизират насилствено основно клети хорица от Дагестан и Ингушетия

    Коментиран от #15

  • 3 ЧЕ ТО ОСТАНАХА ЛИ

    79 4 Отговор
    МЪЖЕ
  • 4 Джамбaза

    90 4 Отговор
    Украинците излизат по два начина от фронта.
    Или с краката напред, или без крака.

    Коментиран от #16

  • 5 Българин

    87 6 Отговор
    Само от лабут по празната кофа разбират укрите и укроробите.
  • 6 вие

    76 4 Отговор
    нямате вече мъже,рашките ги асимилираха,останали са зеленски и залужни,другите са по европата и пият за здравето на зеленски че малко остава
  • 7 Укрофил

    72 5 Отговор
    Покрайна отече в канала.
  • 8 Тиквоний Велики

    54 1 Отговор
    Двуцветните ще го барат на голо……
  • 9 Знаете ли...

    9 83 Отговор
    Как се мобилизира в Рашисран и насила се пращат в Украйна клети бедняци за пушечно месо? Има видеа -
    Можете ли дори да си представите че това е възможно в 21 век когато света е цивилизован а не все още в средновековието?!? Видеото е от република Дагестан която е в състава на Руската федерация! "Дагестан избухна срещу Путин и насилствената мобилизация" 😪 Специалните части "Омон" на РФ и въоръжени жандармеристи малтретират и бият беззащитни жени мюсюлманки защото не искат да пуснат своите братя и синове за пушечно месо в Украйна! Най трогателни и потресаващи са кадрите когато милиционерите влачат млад мъж към камионетките а жени се опитват да спрат милиционерските бусове с голи ръце. Видеото завършва като жени се обръщат към въоръжените милиционери с думите " Русия напала на Украине, ние что делаеть там", или "Русия нападна Украйна, ние какво да правим там".. Боже, колко много мъка има на този свят 😪

    Коментиран от #20

  • 10 Баш Батка

    72 3 Отговор
    И там корупцията върви с пълна сила за сметка на бедните хора. Тези с финанси ги виждаме да житкат по европа. Нещата няма да са по-различни в булгария.
  • 11 Глупости

    5 27 Отговор
    Нищо вярно
  • 12 АМА ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝

    4 21 Отговор
    ВСИЧКИ „СКАТАВКИ” ....
    ИМАТ ИНТЕРНЕТ И МОБ.ТЕЛЕФОНИ...
    ОКРЪЖНОТО ПУСКА....ТРИ ПЪТИ
    ПОВИКВАТЕЛНА.....И С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
    НЕ СЕ ЯВИЛ ....СЪД ЗА ОТКЛОНЕНИЕ
    ОТ ВОЕННА СЛУЖБА.......НО ТОЛКОВА...
    АПРОПО..КАК БЕШЕ ПО СЪВЕТСКО ВРЕМЕ??
  • 13 Укрораб

    46 9 Отговор
    Покрайна е скраб.
  • 14 Хохо Бохо

    48 7 Отговор
    Марче да не са те изритали от отдел пропаганда? Все повече оптимистични новини съобщаваш
  • 15 Ето това е първобитен Рашисран

    22 52 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА":

    Как се мобилизира в Рашисран и насила се пращат в Украйна клети бедняци за пушечно месо? Има видеа -
    Можете ли дори да си представите че това е възможно в 21 век когато света е цивилизован а не все още в средновековието?!? Видеото е от република Дагестан която е в състава на Руската федерация! "Дагестан избухна срещу Путин и насилствената мобилизация" 😪 Специалните части "Омон" на РФ и въоръжени жандармеристи малтретират и бият беззащитни жени мюсюлманки защото не искат да пуснат своите братя и синове за пушечно месо в Украйна! Най трогателни и потресаващи са кадрите когато милиционерите влачат млад мъж към камионетките а жени се опитват да спрат милиционерските бусове с голи ръце. Видеото завършва като жени се обръщат към въоръжените милиционери с думите " Русия напала на Украине, ние что делаеть там", или "Русия нападна Украйна, ние какво да правим там".. Боже, колко много мъка има на този свят 😪

    Коментиран от #26, #30, #46, #56

  • 16 Хохо Бохо

    49 15 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбaза":

    Дълбоко не съм съгласен, има и такива, които се предават овреме и са живи и здрави
  • 17 стоян георгиев

    31 3 Отговор
    Ей това е проблема на демокрацията.не може мощно да наложи репресия когато трябва.сега едни воюват две години и умират а други се скатават.в русия именно с тва превъзхожда.там няма няма.
  • 18 Гальо

    51 19 Отговор
    Е как така? Нали всеки ден четем как не само печелят, а аха да идат до Москва укро-нацитата. Сега изведнъж нямали сили? Май дойде времето напикан дедо Бай Дън да се маха в САЩ и войната ще спихне.
  • 19 Ммм...да

    47 20 Отговор
    Да махнат палячото наркоман и всичко ще си дойде на мястото.Много е алчен за пари-като всеки евреин ! Дреме му за Украйна.
  • 20 Хохо Бохо

    43 15 Отговор

    До коментар #9 от "Знаете ли...":

    Видеата са от Одеса, а този град все още не е руски. Скоро ще стане и ще си прав но в минало време
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 2 Отговор
    Дано се оправят хората! Здравето е най голямото богатство! Леглото не е място за крави и волове.

    Коментиран от #36

  • 22 Зеленски

    32 15 Отговор
    Ще моля Денков да ми изпрати българските укроподлоги, бременните укри свършиха.
  • 23 Мария Атанасова

    19 18 Отговор
    Написа същото за Русия как да не и го навреш в гърлото лъжливо
  • 24 Мисирката

    18 18 Отговор
    На лъжата краката са къси а? Превземахте , превземахте, убивахте, унищожавахте а накрая излезе това което се знаеше още от първата минута на специалната военна операция.
  • 25 Сандо

    32 12 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    И Тагарчук да кара влака!
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 15 Отговор

    До коментар #15 от "Ето това е първобитен Рашисран":

    В 21 век едни ЦИВИЛИЗОВАНИ
    ИВРЕИ , избиват цивилизовано стотици ЦИВИЛНИ всеки ден ‼️‼️‼️
  • 27 Осведомен

    19 26 Отговор
    Тези жени са твърде малко за да им се обръща внимание... Болшинството украинци се връщат сами на фронта след раняване, а има и много от тях с протези, които също правят някакви полезни неща там...

    Коментиран от #51

  • 28 Опааа

    30 11 Отговор
    😆 Изкарвайте бабите тогава! 🤦‍♂️ Ей,тия много прОсти ей!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 10 Отговор

    До коментар #15 от "Ето това е първобитен Рашисран":

    Можеш ли да си представиш, че 27 загинали us.раинци ще е ТРАГЕДИЯ, а 750 загинали палестинци ще е само СТАТИСТИКА ‼️❓

    Коментиран от #34

  • 31 Ягода каза

    24 8 Отговор
    Как си позволявате да всявате пораженски настроения сред почиващите в черноморските ни курорти.Коментарът да се изстрие и на негово място, да повдигне духът президентът в поличка и на високи токчета.
  • 32 Слуги на народа

    7 7 Отговор
    Не ги и питат те им правят услуга
  • 33 Аноним

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Соломон Паси нека е старшина
  • 34 Да ти кажа..

    7 15 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За мен украинците са славяни, братя по кръв.. а ти явно си от онези дето нямт нужда от ДНК анализи, щото като си обърнете долната джука и всичко става ясно. Та так,а ти си рЕви за твоите и не бери грижа за моите..

    Коментиран от #40, #65

  • 35 Някой си...

    5 24 Отговор
    Абе, по план-график аналоговнетите трябваше да са вече във Вашингтон, че и оттатък..ко се спрепат още покрай тая Авдеевка вече10 години..???
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Така е

    17 2 Отговор
    Време е да включат бактериологичното оръжие -украиките ще размажат от венерическа хрема всички вражески во̀йни.
  • 38 БАНко

    25 1 Отговор
    ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НАТООООООВЦИ - ЧЕТЕТЕ И ГЛЕДАЙТЕ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ , НЕ НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА !!!

    Коментиран от #69

  • 39 Реалист

    13 1 Отговор
    Те и пшките им меки:)
  • 40 Кажи ни

    19 3 Отговор

    До коментар #34 от "Да ти кажа..":

    Кои са ти братя, укрохазарите, те са тюрки, значи ти сипомак ?!

    Коментиран от #44

  • 41 Дън Бай

    19 1 Отговор
    Що така бе, зелето?!
  • 42 Съдията Дред

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Ако успееш да натовариш на влака за Киев депутатите и една особено гласовита група политикани, ще дойда да ги изпратя, даже ще им връча по една мешка със суха храна за 3 дни, докато зеления ги зачисли на котлова храна. Вярно, ще се охарча, ама както се казва , кеф цена няма. За съжаление, само мечти......
  • 43 Електра

    16 1 Отговор
    Отиде коня в ряката заедно с каруцата,Чао Оокрайна ,мутка ви пайна ,не остана и една кофа У@йнаа.
  • 44 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кажи ни":

    Къв по мак ,турско говорящ маннн гаууу- ченгене.
  • 45 говедари

    12 1 Отговор
    Като нямат сили джендърите да пращат жените .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Механик

    21 4 Отговор
    Те, войниците е разбираемо да са уморени. Война е това, не шега.
    Ама как да разбирам Залужния, дето искал 400 милиарда, за да продължават войната?
    Кой, бе аланкоолу, ще стреля с тия долари бе? НЯМАТЕ БОЙЦИ! Няма и от къде да ги вземете.
    Тия хорица дето ги събирате по улиците изкарват на фронта по седмица максимум. Те не са обучени войници и лесно стават жертва на войната.
  • 48 Тома

    22 3 Отговор
    Работата е до последния украинец пък после ще видим
  • 49 почнаха да плачкат вече

    12 3 Отговор
    Укрите искат плаж и джакузи на фронта , ама няма .......
    Руснаците ще воюват поне пет - шест години , както по време на ВСВ....
  • 50 Да се чудиш

    24 3 Отговор
    Да ви пита човек въобще защо започнахте, като беше ясно още в началото кой ще победи. Глави нямате ли да мислите ,а се доверихте на други хора които сега ще ви изоставят като вепотребна вещ. И накрая май Русия ще ви помогне да си възстановите нормалния живот. Ако не искаше да го прави щеше да ви е изравнила градовете със земята ,както израелците в Газа .Просто ви щадеше през цялото време ,защото виновни са бандеровците ,не обикновения народ.
  • 51 ДДТ

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Осведомен":

    The Guardian -- Eight out of ten Ukrainian prisoners of war refuse to be returned to Ukraine.

    Нещо по въпроса?
  • 52 Иван

    6 2 Отговор
    Гнусния евреин Еленски знае това, затова поръча жени и деца.
  • 53 Иван

    5 2 Отговор
    Жените протестират на Майдана.
  • 54 банокин

    2 1 Отговор
    не страхуйся володя ,руская армия асвободит тебя скорея,,,,,
  • 55 балкански

    4 2 Отговор
    те не знаят още,че има вече украински войници които се сражават заедно с руската армия! не ми се мисли когато това се разбере в украйна!

    Коментиран от #67

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ДЪЛГИ ГОДИНИ ТИЯ РЕПУБЛИКИ

    0 2 Отговор
    БЯХА НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ 100 ПРОЦЕНТА. ДОРИ И МЪЖЕТЕ.. СЯ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПЛАЩА ИНВЕСТИЦИЯТА И ЛИХВАТА..... ГЛЕДАМ КАДРИТЕ И СЕ ЕДНО СЪМ В НАЙ БЛИЗКАТА КУБИНСКА МАХАЛА
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 еврофанатик

    0 1 Отговор
    аааа няма няма, от 2014 насам не ревахте че нямате сили, ся ще го играете хорото ДО КРАЙ, искал не искал дължите и на чичо Джо и на нас ...и на кой се сетиш, га просихте и крадяхте не бяхте уморени а?
  • 65 да ти върна

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да ти кажа..":

    нали няма славяни бе нали сте тракийци, кви братя са ми тия нацита с вмирисани еврочорапи бе, кви братя са ми и руснаците, я се взимайте в ръце,....малко от малко не мойте ли да мислите логично!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Смешен

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "БАНко":

    От утре почваме РИА-невярности, ТАСС и Первой пропаганден. Те там хич не лъжат. Те и на времето не лъжеха като казваха че капитализма се разпада и соца ще победи. Е, познаха....или не?! И сега същия цирк. Излиза един келеш с едва изкласил пети клас и се опитва да ме убеди, че САЩ, НАТО и ЕС ще се разпадат. Че само джендъри има на запад, пък не може да ми обясни що всички на запад ходят, що руснаците на запад бягат, що децата на руския "православен" елит и те на запад бягат. Що олигарсите все на запад и те ходят, що не идат на фронта? Ай ся някой путлер@ф@шист да вземе да се изх@ди интелектуално под моя коментар. Но нека поне е смислено, ако не, поне минуси удряйте. То това ви е "безаналоговата" сила

    Коментиран от #73

  • 70 решение

    1 0 Отговор
    Нека минат на страната на Русия каквито бяха до преди 40години.Там мъжете не ги пращат насила на фронта.Имат си голяма професионална армия която се справя безпроблемно и защитава руския народ без никакви поражения за него.
  • 71 Истината:

    2 0 Отговор
    "Вече е време за другите - тези които платиха на Зеления и сега си живуркат безплатно по курортите на България
    разхождайки се със скъпи кимузини";
    " Зелински, изпрати на фронта твоите хора, които избягаха е ЕС" - с подобни плакати съпруги на украински войници протестират на Площада на независимостта в Киев.
  • 72 Извинявай за допълнението!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Украинците в България да се товарят на вагони ,и да се изпращат на фронта , и заедно с тях да отиват и депутатите ни - Предвождани от Тагаренко!
  • 73 плачещ

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Смешен":

    Ами защото поне засега е по-добре, но за утре?
    Ще видим утре
Новини по държави: