Отидете към основна версия

6 695 61

Украйна разкри защо е отказала предложението за мир от Путин в първите дни на войната

  • давид арахамия-
  • украйна-
  • михайло подоляк-
  • русия-
  • война-
  • преговори-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Не съществуваше реална възможност за слагане на край на войната, обяви Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

По време на руско-украинските преговори през февруари-март 2022 г. не съществуваше реална възможност за слагане на край на войната. Това каза съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк, който беше член на украинската делегация на тези преговори, предаде агенция УНИАН.

Украинският народен представител Давид Арахамия, лидер на фракцията на „Слуга на народа“ във Върховната рада, разкри, че през пролетта на 2022 година руската делегация е предложила прекратяване на войната. Според него руснаците са предложили край на войната при едно условие: Украйна да се откаже от влизане в НАТО.

Според Подоляк в проекта на евентуален мирен договор изобщо не е имало такава клауза, която да предвижда изтеглянето на руските войски в замяна на юридическия отказ на Украйна от желанието си да се присъедини към НАТО.

Подоляк отбелязва, че задачата на украинската делегация на преговорите не е била да подпише мирен договор с Русия, а да се опита да разбере какви политически цели преследва Русия с пълномащабното си нахлуване - докъде е готов да стигне Кремъл.

Украинската делегация е постигнала основната си цел – разбрала е, че Путин иска да унищожи напълно украинската държавност. Подоляк също така твърди, че втората задача на украинската делегация на преговорите е била желанието да се получи „оперативна пауза“ във военните действия, за да се извърши „вътрешно прегрупиране“.

На свой ред Русия на преговорите настоя за разоръжаване на Украйна, отказ от участие във военни блокове и фактически загуба на суверенитета на Украйна. Подоляк подчертава, че не е имало вариант каквито и да било отстъпки от страна на Украйна да бъдат разменени срещу прекратяване на войната и пълно изтегляне на руските войски.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: