Отидете към основна версия

2 403 153

Atlantic Council: Не спирайте помощта за Украйна, това е разумна инвестиция

  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • русия

Общата помощ на Вашингтон за Киев след незаконното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. е скромните 75 милиарда долара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отпускането на американска военна помощ за Украйна е най-стратегическата инвестиция в отбраната от поне две десетилетия. Отказът на Конгреса досега да представи искането на президента Джо Байдън за допълнителен бюджет - което включва 61,4 милиарда долара допълнително финансиране за Украйна - е значителна грешка. Синергията на американската помощ с украинската смелост и издръжливост доведе до успех на множество фронтове. Отказването на допълнителна подкрепа за Киев в този критичен момент не само ще навреди на продължаващите военни усилия, но и ще намали глобалната репутация на САЩ, внасяйки несигурност в света, пише Майкъл Джон Уилямс за Atlantic Council.

Общата помощ на САЩ за Украйна след незаконното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. е скромните 75 милиарда долара. Съединените щати похарчиха трилиони долари за войните в Ирак и Афганистан, с много малко за показване като положително развитие в двете кампании. За разлика от това, Киев разумно използва американската и международната помощ, за да отслаби значително това, което Министерството на отбраната на САЩ нарича "почти равностоен конкурент".

От началото на конфликта Русия е претърпяла, според един доклад, загубата на 11 000 единици бойна техника, включително 1300 унищожени основни бойни танка и 548 пленени от Украйна. Освен това се съобщава, че Украйна е обезвредила 1600 бойни машини на пехотата, повече от 200 бронетранспортьора, 100 хеликоптера и 75 бойни самолета.

Въпреки липсата на значителен флот, Киев дори потопи осем руски военни кораба, включително флагмана "Москва", ракетен крайцер с управляеми ракети от клас "Слава", кръстен на руската столица. Освен материалните загуби, Кремъл претърпя значителни човешки загуби.

С приблизително 120 000 войници, убити в битка и 170 000 ранени, загубите на руския персонал са потресаващи. А загубите на Русия не се ограничават само до войниците - седем руски генерали са убити на бойното поле, включително Роман Кутузов, командир на Пета общовойскова армия, централна за атаката срещу Украйна. Също толкова критична е загубата на повече от осемстотин младши офицери, които са от съществено значение за изпълнението на тактически маневри в рамките на по-големи усилия на батальони и бригади.

Отсъствието на тези млади офицери отслабва бойната ефективност на Русия в краткосрочен план и застрашава способността ѝ да формира координирани, ефективни бойни единици, тъй като призовава повече личен състав. Въздействието на американската помощ за Украйна обаче се простира далеч отвъд бойното поле.

Първо, помощта подчертава ангажимента на Съединените щати да поддържат международното право и установения либерален световен ред, противопоставяйки се на възприятията за отстъпление от глобалното лидерство. Това изпраща мощен сигнал към тези, които искат да преразгледат международния ред, че ще има значителна цена, която трябва да платят, ако се опитат да го направят. В идеалния случай вярата на противниците в решимостта на САЩ ще направи позицията на Съединените щати за глобално възпиране по-правдоподобна и ефективна.

Второ, помощта за Украйна успокоява приятелите и съюзниците по целия свят, излъчвайки стабилност и сигурност. Усещането за ненадеждност на САЩ може да накара съюзниците да предприемат независими мерки за сигурност, рискувайки разпространението на ядрени оръжия и регионалната надпревара във въоръжаването - нито едно от двете не е в интерес на Съединените щати.

Прекратяването на помощта за Украйна, би подкопало непосредствените военни усилия в Европа и би намалило възпиращата сила на американската военна сила в световен мащаб. Солидни 61 процента от американците подкрепят помощта за Украйна, според проучване от септември 2023 г. на Чикагския съвет по глобални въпроси. Нито Съединените щати са сами в подкрепата си.

Европейските държави и институциите на Европейския съюз (ЕС) колективно са обещали повече от 145 милиарда долара помощ от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През следващата година Съединените щати трябва да работят в тясно сътрудничество с европейските съюзници и ЕС, за да създадат по-дългосрочен план за украинското икономическо развитие, като европейците поемат голяма част от тези усилия.

Но такъв процес трябва да бъде планиран и рязкото отрязване на Киев в момента не е решение. Това би стимулирало Русия да запази курса и би предизвикало бъдещи проблеми. Ако руският президент Владимир Путин не бъде победен на бойното поле сега, на Съединените щати ще струва много повече възпирането и защитата срещу бъдеща руска агресия.

Въпреки че фискалната отговорност е похвална, неуспехът да се предоставят на Киев допълнителни 61,4 милиарда долара за поддържане на либералния световен ред и значително влошаване на руската армия е недалновидно решение с далечни последици за националната сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.

Свързани новини