Отидете към основна версия

2 974 73

Зеленски отмени видеообръщението си към американските сенатори

  • володимир зеленски-
  • сащ-
  • украйна-
  • помощ

Причина са разногласията във Вашингтон заради новия пакет от помощ за Украйна, Израел и Тайван, поискан от Байдън

Снимка: Президентство на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски неочаквано отмени насроченото обръщение по видеовръзка към американските сенатори на 5 декември заради конфронтацията във Вашингтон относно финансирането на войната с Русия, предаде straitstimes.com.

Зеленски трябваше да се появи по време на секретен брифинг, ден преди Сенатът да проведе първото процедурно гласуване на пакет от спешна помощ, който включва повече от 60 милиарда щатски долара за Киев.

Парите бяха задържани седмици наред от спор в Конгреса, тъй като Белият дом предупреди, че съществуващите средства ще се изчерпят до края на годината и че руският президент Владимир Путин може да спечели войната, ако законодателите не предприемат действия.

„Зеленски не можа да дойде на нашия брифинг – нещо се е случило в последния момент“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Конгресът е по-раздвоен относно подкрепата за Украйна, отколкото когато и да било по време на почти двугодишния конфликт, като страната бързо изчерпва военната помощ, предоставена от Съединените щати досега.

Републиканците в Сената обвързват подкрепата си за финансиране с мерки за справяне с проблемите на мигрантите по южната граница – реформи, които демократите вече отхвърлиха.

„Никога не можем да поставим цена на защитата на демокрацията в час на нужда, защото ако Украйна падне, Путин ще продължи“, каза Шумер преди отказаното участие на Зеленски.

„Автократите по света ще бъдат насърчени. Демокрацията, този грандиозен и благороден експеримент, ще навлезе в ерата на упадък.

Искането на Байдън за помощ от 106 милиарда щатски долара за Украйна, Израел и Тайван се нуждае от 60 гласа в 100-членния Сенат, а републиканското малцинство от 49 души изглежда вероятно да провали пакета, тъй като не включва имиграционните реформи.

Републиканецът от Тексас Джон Корнин каза в реч пред Сената, че предложението има „нулев шанс да стане закон“.

„Нашата сигурност не може да бъде на второ място пред тази на други страни по света, нашите съюзници, дори такива като Украйна и Израел“, каза той.

Дори и двете страни да успеят да постигнат сделка в Сената, това ще бъде много по-трудно за Камарата на представителите, ръководена от републиканците, където консерваторите са по-скептични относно финансирането на Украйна и също толкова силно искат да използват проблема за осигуряване на граничните реформи.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън потвърди публично за първи път в писмо до Белия дом във вторник, че неговата партия няма да приеме помощта за Украйна, освен ако Конгресът не приеме „трансформираща промяна в законите за сигурност на границите на нашата нация“.

Андрий Йермак, главен помощник на г-н Зеленски, благодари на американците за подкрепата им досега в появата си във Вашингтон часове преди планираното обръщение на президента – но добави, че е необходима още помощ, за да се осигури победа.

„Много е трудно за нашите хора, но украинците все още са много мотивирани“, каза Йермак в Института за мир на САЩ.

"Нашите хора вярват и са сигурни, че ще победим", допълни той, цитиран от AFP.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини