Отидете към основна версия

11 445 44

ЕС е против испанския план за финансиране на Украйна чрез използване на замразени руски активи

  • ес-
  • европейски съюз-
  • испания-
  • украйна-
  • русия-
  • руски активи-
  • замразени

Няколко страни от ЕС са заявили на среща във вторник вечерта, че предложението на Мадрид "не удовлетворява приоритета на ЕС да подкрепи Украйна"

Снимка: Shutterstock

По-голямата част от страните-членки на ЕС не подкрепят плана, предложен от Испания, за финансиране на Украйна чрез използване на замразени руски активи поради невъзможността за извличане на бърза възвръщаемост от тях, съобщи Politico Europe, позовавайки се на европейски служители, предаде ТАСС.

Според източниците представители на няколко страни от ЕС са заявили на среща във вторник вечерта, че предложението на Мадрид "не удовлетворява приоритета на ЕС да подкрепи Украйна", защото на Киев ще са необходими месеци, ако не и години, за да получи тези пари.

Според няколко посланици на ЕС печалбите от руските активи "няма да дадат на икономиката на Украйна спешния тласък, от който се нуждае", а напротив, планът "рискува да подкопае ангажимента на ЕС да предостави подкрепа" на Украйна.

Участниците в срещата също така поставиха под въпрос цифрите, цитирани от Испания, която твърди, че печалбите от руските резерви, замразени в страните от ЕС, могат да донесат на Киев 15-17 млрд. евро до 2027 г.

Изданието отбелязва, че предложението на Мадрид, което трябва да бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, "е толкова противоречащо на възгледите на повечето други правителства", че редица дипломати предполагат пред Politico, че испанските служители, които са го съставили, са "малко запознати с настроението в останалата част от ЕС".

Няколко дипломати дори се чудеха дали Мадрид всъщност се стреми да внесе допълнителни средства за разрешаване на собствените вътрешни кризи на Европейския съюз, вместо да помогне на Киев.

"Изглежда като задна врата да се опитаме да използваме допълнителните средства за Украйна за други разходи, които случайно са в собствения списък с желания на Испания", каза един от дипломатите.

По-рано Ройтерс съобщи, че на 12 декември Европейската комисия (ЕК) ще представи план за насочване на приходите от данъци върху печалбите, генерирани от реинвестирането на замразени суверенни руски активи, към помощ за Украйна.

Този план ще бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата на върха на 14-15 декември, но в момента няма консенсус между страните от ЕС по предложението. Според информационната агенция планът изяснява няколко въпроса, нуждаещи се от координация, повдигнати от няколко държави от ЕС; например, че данъкът, наложен от ЕС, не се пресича с националните данъци и мита.

Ройтерс отбелязва, че ако ЕК одобри тези предложения на 12 декември, това ще даде зелена светлина за по-нататъшно обсъждане на срещата на върха на ЕС на 14-15 декември.

Според експертите на ЕК доходите, получени от руски активи на стойност около 200 млрд. евро, замразени в европейски страни, могат да бъдат облагани с данъци. Общата възвръщаемост от реинвестирането на тези активи, по-специално чрез базираната в Белгия платформа Euroclear, ще бъде около 3 млрд. евро, според данни от ноември 2023 г.

По-рано белгийският премиер Александър де Кроо заяви, че през 2024 г. белгийското правителство планира да задели специални данъци, начислени върху последната сума, на обща стойност 1,7 млрд. евро, за фонд за подкрепа на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: