Отидете към основна версия

4 493 113

Войната в Украйна! Западът се оказа неподготвен за високоинтензивен боен конфликт

  • нато-
  • русия-
  • война-
  • боеприпаси-
  • украйна

Западните компании не успяха да се възползват от нарастващото търсене на оръжия и военно оборудване и да увеличат производството

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните компании не успяха да се възползват от нарастващото търсене на оръжия и военно оборудване и да увеличат производството. Изследователи от Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) посочват, че западният военно-промишлен комплекс (ВПК) е изправен пред "недостиг на работна ръка, нарастващи разходи и прекъсвания на веригата за доставки, които се влошиха след нахлуването на Русия в Украйна“, съобщава Associated Press.

Приходите на 100-те най-големи производители, проследени от Стокхолмския институт, са спаднали с 3,5% през 2022 г. спрямо 2021 г. до 597 млрд. Долара. "Много оръжейни компании се сблъскаха с препятствия при адаптирането на производството към военни действия с висока интензивност“, казва Луси Беро-Сюдро, директор за военни разходите и оръжията при производствената програма на Стокхолмския институт.

В същото време приходите на американските отбранителни концерни са спаднали дори повече от средните за света със 7,9%. Но 42-те американски компании, проследени от Стокхолмския институт за изследване на мира, все още представляват 51% от глобалните продажби, които възлизат на 302 милиарда долара през 2022 г. Самите американски компании отдават спада в продажбите през 2022 г. на продължаващото въздействие на епидемията от COVID-19 и произтичащо от това прекъсване на производствените вериги и недостиг на работна ръка.

В същото време Институтът регистрира увеличение на поръчките от западни концерни, като Lockheed Martin и Raytheon Technologies, в резултат на конфликта в Украйна, но "поради съществуващото изоставане от поръчки и трудностите при увеличаване на производствения капацитет, приходите от тези поръчки вероятно ще бъдат отразени в сметките на компанията чак след две до три години.

За разлика от тях, компаниите от Азия "демонстрираха способността си да отговорят на повишеното търсене в по-кратък период от време", пише Associated Press, цитирайки шведските изследователи. "Приходите на компаниите в Азия и Близкия изток са нараснали значително“, институтът подчертава специално Израел и Южна Корея. Въпреки факта, че 2022 г. показа лек спад на приходите на военно-промишления комплекс, той все още е с 14% по-висок от 2015 г., когато Институтът за първи път включи китайски концерни в своя списък.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.

Свързани новини