Отидете към основна версия

2 101 58

Япония ще предостави 4,5 милиарда долара помощ на Украйна

  • украйна-
  • япония-
  • помощ-
  • володимир зеленски

Президентът Зеленски очаква част от средствата още през януари

Снимка: YouTube

Япония ще предостави 4,5 милиарда долара помощ на Украйна, обяви във видеообръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от informator.ua.

Първата част от средствата ще пристигне през януари.

"Бих искал да благодаря на Япония за много навременното и необходимо решение да подкрепи Украйна. 4,5 милиарда долара – това е общата сума, а първата част - 1,5 милиарда - очакваме още през януари. Значителна част от този пакет помощ – през пролетта”, каза президентът.

Зеленски добави, че японското правителство последователно и изключително фундаментално подкрепя Украйна и нейния народ. Президентът изрази благодарност за японските пари.

В четвъртък, 7 декември, координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ в Белия дом Джон Кърби говори за помощта за Украйна от Конгреса през следващите седмици. По думите му той няма гаранции за бъдещите доставки.

Кърби каза, че администрацията на Байдън е загрижена относно предоставянето на помощ за сигурността на Украйна. Причината е в политическата "кухня" на САЩ. Белият дом не дава обещания за помощ на Украйна, тъй като всичко това се решава в Конгреса.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: