Отидете към основна версия

1 075 2

Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • уилам лай-
  • уилям лай

Миналия месец американският президент Джо Байдън призова китайския лидер Си Дзинпин да бъде проявено уважение към изборния процес в Тайван, припомня Ройтерс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месец, за да "координират" действията на китайското правителство за намеса в предстоящите тайвански избори, предаде Ройтерс, като се позова на тайванска разузнавателна информация, пише БТА.

Тайвански представители предупреждават, че Пекин се опитва да повлияе на тайванските избиратели по такъв начин, че те да изберат кандидати, които са по-близки до Китай, на президентските и парламентарни избори на 13 януари.

Миналия месец американският президент Джо Байдън призова китайския лидер Си Дзинпин да бъде проявено уважение към изборния процес в Тайван, припомня Ройтерс.

Според тайвански разузнавателен документ на срещата е бил обсъден въпросът как да бъде гарантирана "ефективността и координацията на различни дейности, свързани с изборите в Тайван". В документа се казва, че китайските ръководители решили, че различни китайски служби трябвало да "консолидират" работата си по отношение на Тайван, като следвало да бъдат проведени кампании за въздействие върху общественото мнение посредством новините и социалните мрежи.

В документа се казва, че Китай ще продължи да "говори за "избора между мира и войната", което означава, че ако управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) остане на власт, е вероятно да се стигне до война с Китай. Пекин неведнъж е наричал ДПП опасни сепаратисти и е призовавал тайванците да направят "правилния избор".

В тайванския документ се казва още, че Пекин възнамерява да продължи да използва "наратива за "избор между мира и войната", като посланието е, че ако управляващата Демократическа прогресивна партия остане на власт, е вероятно да има война с Китай, отбелязва Ройтерс.

Пекин, който възприема Тайван като част от Китай, неведнъж е наричал представителите на Демократическата прогресивна партия "опасни сепаратисти" и призовава тайванците да направят "правилния избор".

Ройтерс отбелязва, че кандидатът на Демократическата прогресивна партия за президент Уилям Лай води в социологическите проучвания.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини