Last news in Fakti

12 Декември, 2023 12:00 2 002 19

Стратегическа визита! Китай бърза да се сдобри със съседен Виетнам

  • китай-
  • виетнам-
  • си дзинпин-
  • джо байдън

Първото пътуване на Си Дзинпин до Ханой от шест години насам беше планирано месеци и дори за кратко се обмисляше да се състои дни преди визитата на Джо Байдън, разкриха официални лица

Стратегическа визита! Китай бърза да се сдобри със съседен Виетнам - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Китай Си Дзинпин започва двудневно посещение във Виетнам, съобщава "Ройтерс".

Той се стреми да подобри връзките между двете комунистически страни три месеца, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Ханой, докато големите сили се борят за влияние в държавата от Югоизточна Азия.

Първото пътуване на Си до Виетнам от шест години насам беше планирано месеци и дори за кратко се обмисляше да се състои дни преди визитата на Байдън, разкриха официални лица.

Въпреки отношенията, които са били много близки на икономическия фронт, двете съседски страни са в противоречие относно границите в Южнокитайско море и имат хилядолетна история на конфликти.

"Бъдещето на Азия не е в ръцете на никой друг, освен на азиатците", подчерта Си в коментар, публикуван във вестника на Виетнамската комунистическа партия преди посещението му.

"Общност със споделено бъдеще" между двете страни би имала стратегическо значение, добави той, като същевременно предупреди срещу нарастващия "хегемонизъм" в света, очевидно визирайки Съединените щати, въпреки че не ги назова директно.

Посещението на Си беше отложено и поради продължителни разговори относно използването на израза "споделено бъдеще", предпочитана от Пекин за описание на отношенията между двете страни, въпреки че първоначално имаше съпротива от Ханой, поясниха официални лица и дипломати.

Освен издигането на връзките до ниво, което Пекин може да смята за по-високо от това със САЩ, по-високият статут ще дойде и с подписването на "десетки документи за сътрудничество", обясни китайския посланик Сюн Бо преди посещението на Си.

Очаква се споразуменията да включват китайски инвестиции за подобряване на железопътните връзки между съседите, което предполага безвъзмездни средства, въпреки че обемът и условията на възможните заеми не са ясни.

Увеличаването на транспортните връзки би позволило на Виетнам да изнася повече за Китай, особено селскостопански продукти, а Пекин иска допълнително да интегрира северната част на страната с южните мрежи на веригата за доставки.

Китайските фирми изместиха някои операции във Виетнам тази година по-бързо, отколкото преди пандемията от COVID-19, като се стремят да бъдат по-близо до западните клиенти там, да намалят рисковете от търговското напрежение между САЩ и Китай и да понижат експозицията към отслабената икономика на Китай.

По-стабилните железопътни връзки ще ускорят вноса на компоненти от Китай за сглобяване във Виетнам, като ефективно ще разширят китайската инициатива "Един пояс, един път".

Си призова за по-бързо сътрудничество за изграждане на инфраструктура.

Китай настоя да включи Виетнам в своя Цифров път на коприната, което може да доведе до инвестиции за нови подводни оптични кабели, 5G мрежа и друга телекомуникационна инфраструктура.

Въпреки че метрото в Ханой е единственият проект на Виетнам, който е получил заеми от "Един пояс, един път", той не е обозначен като такъв в страна, където антикитайските настроения са все още твърде разпространени, за да може подобен ход да се разглежда като сближаване с Пекин.

Си призова за по-широко сътрудничество в областта на сигурността, свързаността, зелената енергия и критичните минерали, по отношение на редкоземните метали, от които Китай е водещата страна рафинер в света, а Виетнам има вторите по големина резерви след своя съсед.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Имаше едни

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "К О Т а р А К":

    военни действия между Китай и Виетнам в края на 70-те,но нищо сериозно нямаше от тях нито за едните нито за другите. От тогава изтече много време и дружбата между двете е на съвсем друго ниво и то от десетилетия.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Калпазанин

    20 8 Отговор
    Тез кравари като гледам лека полека ги измитат от всякъде, сега останаха Япония Южна Корея и в Ес да се започне и края им няма да е далече

    Коментиран от #14

  • 4 Ха ха ха

    9 15 Отговор
    Таваришши...... МОЧАта си тръгна.....
  • 5 Китай не е толкова

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Имаше едни":

    силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината:

    12 5 Отговор
    Авреите вече не слушат Хамериканците!
    Убиват всичко живо е Газа,
    Дори използват забранения бял Фосфор, които им е даден от БайДанчо, за да унищожават арабите.

    Коментиран от #10

  • 8 Поп

    10 2 Отговор
    Къде бърза бе, малоумници? 6 месеца подготвя визита и е 100 пъти по-мощна държава, но бързал:))))
  • 9 Браво !

    4 1 Отговор
    Ни китайските и виетнамските Другари !
  • 10 К О Т а р А К

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Истината:":

    ти за арабите ли си?
  • 11 Китай и Виетнам

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Китай не е толкова":

    Са пердашили американските и европейски империалисти с помоща на Съв Русия.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Умен по цялата глава

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Китай и Виетнам":

    За това вече 50 години руските " другари" на Виетнам им доят петрола от Южнокитайско море...
  • 13 Такава държава

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Китай и Виетнам":

    (Съветска Русия) няма, имаше СССР. Китай не е участвал във войната срещу САЩ, помагал е материално както и СССР. САЩ защитаваше Ю. Виетнам от комунистите, но не успя военно. Сега чак виетнамците разбраха защо е била войната и се сближиха със САЩ, а на Китай не знам как ще простят коварното нападение през 1978г. когато виетнамската армия беше в Камбоджа. Териториалната отбрана обаче показа на Китай кой е по-силния(убити 30:1) в полза на Виетнам.

    Коментиран от #17

  • 14 Умен по цялата глава

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Съвсем си се объркал.Виетнам преориентира икономиката си от Планова в смесена пазарна по модела на Китай .Южнокорейския Самсунг построи завод за чипове и електроника още 2009 та....Ориентират се към Американския пазар...
  • 15 Хахахаха

    2 5 Отговор
    Бъдещето на Азия не е в ръцете на никой друг, освен на азиатците", подчерта Си в коментар, публикуван във вестника на Виетнамската комунистическа партия преди посещението му.

    Пусин към кои се смята? Бъдещето му в Европа не е в неговите ръце, а явно и бъдещето на пусин в Азия не е в неговите ръце.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Такава държава":

    Виетнам и най големия бизнес партньор на Китай и то от край време.. Язък ти за историята
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Китай има

    1 0 Отговор
    Запаси/резерви от петрол за 40-50 дена ако американците им спрат вноса от Персийския залив. В същото време САЩ имат резерви за 5 години, като се добави към това и лошото географско положение на страната със враждебно настроени съседи е ясно, че Китай трудно може да постигне някакви военни успехи извън южно китайско море.
    Виждаме какво става в Израел. САЩ паркираха 2 самолетоносача до бреговете на Газа и предупредиха арабските страни в района да не се намесват иначе ще им нанесат удари по военната инфраструктура.
    Къде е Китай?
    САЩ и НАТО имат 20 самолетоносача и над 70 ядрени подводници.
    Китай имат 3 самолетоносача и 6 ядрени подводници.
    Чайниците са само фабриката на могъщия запад.