Last news in Fakti

8 Декември, 2023 18:06 1 055 2

Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова

  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • уилам лай-
  • уилям лай

Миналия месец американският президент Джо Байдън призова китайския лидер Си Дзинпин да бъде проявено уважение към изборния процес в Тайван, припомня Ройтерс

Тайван: Китай подготвя солидна намеса в изборите на острова  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месец, за да "координират" действията на китайското правителство за намеса в предстоящите тайвански избори, предаде Ройтерс, като се позова на тайванска разузнавателна информация, пише БТА.

Тайвански представители предупреждават, че Пекин се опитва да повлияе на тайванските избиратели по такъв начин, че те да изберат кандидати, които са по-близки до Китай, на президентските и парламентарни избори на 13 януари.

Миналия месец американският президент Джо Байдън призова китайския лидер Си Дзинпин да бъде проявено уважение към изборния процес в Тайван, припомня Ройтерс.

Според тайвански разузнавателен документ на срещата е бил обсъден въпросът как да бъде гарантирана "ефективността и координацията на различни дейности, свързани с изборите в Тайван". В документа се казва, че китайските ръководители решили, че различни китайски служби трябвало да "консолидират" работата си по отношение на Тайван, като следвало да бъдат проведени кампании за въздействие върху общественото мнение посредством новините и социалните мрежи.

В документа се казва, че Китай ще продължи да "говори за "избора между мира и войната", което означава, че ако управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) остане на власт, е вероятно да се стигне до война с Китай. Пекин неведнъж е наричал ДПП опасни сепаратисти и е призовавал тайванците да направят "правилния избор".

В тайванския документ се казва още, че Пекин възнамерява да продължи да използва "наратива за "избор между мира и войната", като посланието е, че ако управляващата Демократическа прогресивна партия остане на власт, е вероятно да има война с Китай, отбелязва Ройтерс.

Пекин, който възприема Тайван като част от Китай, неведнъж е наричал представителите на Демократическата прогресивна партия "опасни сепаратисти" и призовава тайванците да направят "правилния избор".

Ройтерс отбелязва, че кандидатът на Демократическата прогресивна партия за президент Уилям Лай води в социологическите проучвания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цанко Пеев

    5 1 Отговор
    Не е ли странно, че САЩ, който толкова уж упорито се бориха против комунизма, така предкрепят и търгуват с комунистически Китай? Всъщност те го създадоха, като световна икономика през 1970-те, за да го противопоставят на СССР! Американците нямат никакви принципи освен да правят пари и бихи търгували и с най-върлия комунист стига да има печалба за тях! Което реално и се случва!
    В момента те продължават да борят "грохналата мечка" в лицето на Русия, докато хранят "червения дракон" в лицето на Китай, който ще им изяде главата. Но всъщност, това, което една част от Вас, драги читатели не разбират е, че войната в Украйна не е нищо повече от внимателно подготвена американска операция с елементи на импровизация. Но не е подготвена от Джон, Бил и Дик, обикновените американци, а от алчните еврейски банкери и индустриалци. Последните мразят всички християни, а особено пък славяните, за което разбира се има съвсем конкретни исторически причини. Но всичко е преди всичко бизнес.
  • 2 Р.К.И.

    2 2 Отговор
    Няма държава Тайван - казва се Република Китай; няма държава Китай - казва се Китайска народна република; Няма държава Русия - казва се Руска федерация.