Отидете към основна версия

6 192 37

"Тук няма Господ": изнасилени и унизени в Иран

  • иран-
  • техеран-
  • жени-
  • насилие над жени-
  • изнасилване-
  • сексуално насилие

Сексуалното насилие е едно от най-бруталните оръжия на иранските власти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Протестите в Иран през миналата година избухнаха след смъртта на 22-годишната Джина Махса Амини. Тя почина след задържане от нравствената полиция заради "неправилно" носене на забрадка.

В масовите демонстрации е участвала и Мариам (истинското име на жената е друго, б.ред.). На протестните прояви тя демонстративно си е сваляла забрадката, заради което е била задържана от Революционната гвардия и откарана в предварителния арест. По време на двумесечния си престой там жената многократно е била изнасилвана, става ясно от актуален доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл, цитиран от АРД.

"Тук няма Господ"

Още докато е разпитвана, Мариам е била изнасилена от революционни гвардейци. Дори я заплашили, че ще доведат и сестра ѝ, за да я изнасилят пред нея. А на молбата ѝ да я пуснат в името на Господа един от насилниците ѝ казал: "Тук няма никакъв Бог, ние сме вашият Бог. Ще ви погребем и никой няма да разбере".

В доклада са описани 45 такива случая: 26 мъже, 12 жени и 7 непълнолетни разказват за актове на изнасилване, включително групови изнасилвания и други форми на сексуализирано насилие, извършени от служители на тайните служби или силите за сигурност. Според разказите на жертвите никой от тях не е получил медицинска помощ. Мариам пък свидетелства за друга жена, задържана заедно с нея, която се е опитала да се самоубие след освобождаването си, се казва в публикацията на германската медия.

"Едно от най-бруталните оръжия"

Тъй като на служителите на Амнести интернешънъл вече не им е позволено да влизат на територията на Иран, те са разпространили призив в страната, на който са се отзовали 84 жертви, лекари, терапевти и адвокати. В тази връзка от правозащитната организация припомнят, че по време на протестите в Иран миналата година бяха арестувани над 20 000 души.

"Сексуализираното насилие е едно от най-бруталните оръжия в арсенала на иранските власти, прилагано от тях срещу протестиращи с цел да ги унизят и накарат да мълчат, а самите те да останат на власт на всяка цена", казва пред АРД генералната секретарка на Амнести интернешънъл Германия Юлия Духро.

Извършителите са от различни държавни институции

Според констатациите на правозащитниците извършителите са представители на Революционната гвардия, на паравоенната милиция Басидж, на Министерството на разузнаването и различни отдели на силите за сигурност, включително Полицията за обществена сигурност, Следствения отдел и други специални части. Сред жертвите на сексуално насилие има жени и момичета, които са ходели без забрадки, но също и мъже и момчета, участвали в протестите срещу режима. Най-младата жертва е на 14 години.

До момента няма повдигнати обвинения

Както става ясно по-нататък от публикацията, документирането на сексуалните посегателства в Иран е трудно по няколко причини: срамът от унижението и бруталния акт на изнасилване, както и страхът, че могат да пострадат и хора от семействата им, карат жертвите да премълчават извършеното с тях, а често те не смеят да потърсят и медицинска помощ - от страх да не бъдат арестувани отново. Вместо това търсят помощ от познати или приятели, четем още в публикацията на АРД. Затова пък дълбоките физически и психически травми, нанесени на жертвите, често остават за цял живот. По правило не се повдигат обвинения и не се водят съдебни дела срещу извършителите, на които дори не им се налага да дават обяснения за своите деяния, казва Духро. "Досега не е повдигнато обвинение на нито един от тях", допълва тя.

Този вид престъпления има дълга история в Иран

АРД също разполага със свидетелства за вършени такива престъпления от представители на силите за сигурност. В предоставена на медията информация за такива случаи се говори за арестувани, държани от няколко часа до няколко дни в автобуси, в училища, както и в жилищни сгради, превърнати в центрове за задържане. В тях арестуваните са били малтретирани и изнасилвани. В доклада на Амнести интернешънъл се казва още, че изнасилванията и други видове сексуализирано насилие, извършвано от представители на силите за сигурност, имат дълга история в Иран. Случаи на изнасилвани и измъчвани задържани са регистрирани на демонстрации през 1983 и 1988 година, както и по време на масовите протести в страната през 2009 година, научаваме още от публикацията на АРД.

Автор: Иланит Шпинер ард

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини