Last news in Fakti

9 Декември, 2023 14:07 5 993 36

"Тук няма Господ": изнасилени и унизени в Иран

  • иран-
  • техеран-
  • жени-
  • насилие над жени-
  • изнасилване-
  • сексуално насилие

Сексуалното насилие е едно от най-бруталните оръжия на иранските власти

"Тук няма Господ": изнасилени и унизени в Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Протестите в Иран през миналата година избухнаха след смъртта на 22-годишната Джина Махса Амини. Тя почина след задържане от нравствената полиция заради "неправилно" носене на забрадка.

В масовите демонстрации е участвала и Мариам (истинското име на жената е друго, б.ред.). На протестните прояви тя демонстративно си е сваляла забрадката, заради което е била задържана от Революционната гвардия и откарана в предварителния арест. По време на двумесечния си престой там жената многократно е била изнасилвана, става ясно от актуален доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл, цитиран от АРД.

"Тук няма Господ"

Още докато е разпитвана, Мариам е била изнасилена от революционни гвардейци. Дори я заплашили, че ще доведат и сестра ѝ, за да я изнасилят пред нея. А на молбата ѝ да я пуснат в името на Господа един от насилниците ѝ казал: "Тук няма никакъв Бог, ние сме вашият Бог. Ще ви погребем и никой няма да разбере".

В доклада са описани 45 такива случая: 26 мъже, 12 жени и 7 непълнолетни разказват за актове на изнасилване, включително групови изнасилвания и други форми на сексуализирано насилие, извършени от служители на тайните служби или силите за сигурност. Според разказите на жертвите никой от тях не е получил медицинска помощ. Мариам пък свидетелства за друга жена, задържана заедно с нея, която се е опитала да се самоубие след освобождаването си, се казва в публикацията на германската медия.

"Едно от най-бруталните оръжия"

Тъй като на служителите на Амнести интернешънъл вече не им е позволено да влизат на територията на Иран, те са разпространили призив в страната, на който са се отзовали 84 жертви, лекари, терапевти и адвокати. В тази връзка от правозащитната организация припомнят, че по време на протестите в Иран миналата година бяха арестувани над 20 000 души.

"Сексуализираното насилие е едно от най-бруталните оръжия в арсенала на иранските власти, прилагано от тях срещу протестиращи с цел да ги унизят и накарат да мълчат, а самите те да останат на власт на всяка цена", казва пред АРД генералната секретарка на Амнести интернешънъл Германия Юлия Духро.

Извършителите са от различни държавни институции

Според констатациите на правозащитниците извършителите са представители на Революционната гвардия, на паравоенната милиция Басидж, на Министерството на разузнаването и различни отдели на силите за сигурност, включително Полицията за обществена сигурност, Следствения отдел и други специални части. Сред жертвите на сексуално насилие има жени и момичета, които са ходели без забрадки, но също и мъже и момчета, участвали в протестите срещу режима. Най-младата жертва е на 14 години.

До момента няма повдигнати обвинения

Както става ясно по-нататък от публикацията, документирането на сексуалните посегателства в Иран е трудно по няколко причини: срамът от унижението и бруталния акт на изнасилване, както и страхът, че могат да пострадат и хора от семействата им, карат жертвите да премълчават извършеното с тях, а често те не смеят да потърсят и медицинска помощ - от страх да не бъдат арестувани отново. Вместо това търсят помощ от познати или приятели, четем още в публикацията на АРД. Затова пък дълбоките физически и психически травми, нанесени на жертвите, често остават за цял живот. По правило не се повдигат обвинения и не се водят съдебни дела срещу извършителите, на които дори не им се налага да дават обяснения за своите деяния, казва Духро. "Досега не е повдигнато обвинение на нито един от тях", допълва тя.

Този вид престъпления има дълга история в Иран

АРД също разполага със свидетелства за вършени такива престъпления от представители на силите за сигурност. В предоставена на медията информация за такива случаи се говори за арестувани, държани от няколко часа до няколко дни в автобуси, в училища, както и в жилищни сгради, превърнати в центрове за задържане. В тях арестуваните са били малтретирани и изнасилвани. В доклада на Амнести интернешънъл се казва още, че изнасилванията и други видове сексуализирано насилие, извършвано от представители на силите за сигурност, имат дълга история в Иран. Случаи на изнасилвани и измъчвани задържани са регистрирани на демонстрации през 1983 и 1988 година, както и по време на масовите протести в страната през 2009 година, научаваме още от публикацията на АРД.

Автор: Иланит Шпинер ард


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 22 Отговор
    Това си го пожелаха иранците, като свалиха шаха. Да не се оплакват.

    Коментиран от #13, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бургазлия

    31 22 Отговор
    Браво вервам ви,промийте ми мозъка и а ефект
  • 6 Българка

    51 40 Отговор
    Е,та тези извращения са типични за приятелите- съюзници: Иран-Русия-Северна Корея. Все "демократични" държави, кото освобождават хората от живот, свобода, чест

    Коментиран от #9, #12, #14, #15, #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Путинофил

    39 20 Отговор
    Иран е братска страна на Русия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Разбира се,

    38 21 Отговор
    изнасилени и унизени има само в държавите които не слушат краводерите, в краваристан има само любов, уважение и щастие.
  • 11 Ха ха ха

    6 17 Отговор
    Сами сте си виновни щом го търпите онзи идиот ъак ще е .Много поздрави от циливизованият свят

    Коментиран от #31

  • 12 Защо ли

    18 14 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    не отидеш на Кенсингтън Авеню във Филаделфия и тогава да плюцаш!
  • 13 Еб@ти колко си тп

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Разбра ли
  • 14 реру

    16 15 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    "... Е,та тези извращения са типични за приятелите- съюзници..."


    В някои от регионите на РФ е почти същото.
    След време явно ще стане масово, понеже към момента нехристиянското население е по-малко от 46% и намалява. Не случайно са призивите жените да раждат по 7-8 деца...

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тия по-добре да пишат за

    21 10 Отговор
    изнасилвания по-близо до нас, в Гернаистан, в Шеция, във Великобритания.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 1411

    26 11 Отговор
    Tия статии се пишат поради една единствена причина - местните власти не са дали на американците да им крадат петрола и сега гледат да ги наклепат колко лоши са и как им трябвала демокрацията и правата на чичо сам.
    Иначе може да си намериш и сам клиповете по ютюб от улиците на Техеран, че повечето жени са без забрадки...
  • 19 Тра-ла-ла

    23 12 Отговор
    Като почнете с тия глупости - нямам думи. Такива закони има в арабските (ако щете и в Иран) страни за защита на жените, че в Европа няма такива. Колко се спазват е отделен въпрос, но това важи за навсякъде. Е вярно искат да носят според техните разбирания "прилично" облекло, но това са традиции които повечето хора си харесват, всеки народ си има обичаи. Това, че някоя девойка са и промили мозъка да почне да говори глупости е напълно възможно, но що не си го кажем, че целия шум е затова, че се опитаха и там да правят т.н. арабска пролет която толкова помогна на хората колкото и демокрацията на България.

    Коментиран от #22, #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хммм

    14 10 Отговор
    Ами вижте криминалните сводки от ЕС за големите градове и после ми говорете за други държави. В някои има по две изнасилвания на ден. Какво беше казал Христос : виждаш сладката в чуждото око а не виждаш гредата в своето.
  • 24 Браво

    18 17 Отговор
    на арабите. На жена власт не трябва да се дава това арабите са го разбрали много отдавна , докато и простите европейци не го осъзнаят ще страдат много . Примери много Меркел и Урсула .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хммм

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    Ами тези призиви е добре да ги спазваме и в България.
  • 27 Козолюбец от Берлин

    17 10 Отговор
    Там да подщипнеш някоя са поне 100 тояги.За изнасилване не ми се мисли какво ще ти се случи в Иран.Кой ги чете тия статии и кой им верва не знам?
  • 28 не обичам смъртта

    12 11 Отговор
    Най големите диваци - мъже са в арабския свят. За тях няма Бог , има само долни низки инстинкти, там се ражда момче и вече го подготвят да бъде убиец и в името на какво.... В името на техния бог Аллах, който бог те изобщо не разбират.
  • 29 катран

    15 5 Отговор
    сега Иран ще спасявате..а по-рано Ирак,Либия..заличихте две уредени държави..Милиони убити и ранени, десетки милиони бежанци..Това се казва да демократизираш по американски..С Афганистан не стана, избягахте като зайци..первата армия по света..
  • 30 Само оли го френи

    8 3 Отговор
    Вярват и цитират зелето
  • 31 Ганчоо

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Хората летят в космоса и се развиват, ти чушкопек нямаш, ти лично си "цивилизования свят" където майки си хвърлят бебетата в реката.
  • 32 Ще спрат да си измислят глюпости

    4 1 Отговор
    с които са лъгали за бежанския си статут, когато видят, че са измамени и новият им живот не е като холувудска боза, хахахах, язък за лъжите и за бежанския статут
  • 33 Р.К.И.

    5 2 Отговор
    Сега нали Москва и Техеран са в прегръдка, Захарова кога ще им ходи на посещение? А и Симонян - да отразява.

    Коментиран от #34

  • 34 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Р.К.И.":

    Така е .
  • 35 мада факър

    4 0 Отговор
    за съжаление така е в нашия свят , който е по силен решава , че може да прави с другия каквото си пожелае. Това не е само в Иран - навсякъде е .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.