Отидете към основна версия

2 079 17

Нов президент в Буенос Айрес! Хавиер Милей започна мандата с министерска чистка

  • аржентина-
  • песо-
  • хавиер милей-
  • международен валутен фонд

Това съкращение е необходимо, за да бъдат рационализирани действията на националната държава и да станат по-ефективни, се казва в днешно изявление на аржентинското правителство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият аржентински президент Хавиер Милей намали наполовина броя на министерствата, като спази по този начин едно от обещанията си, дадени през предизборната кампания, предаде БТА.

Това съкращение е необходимо, "за да бъдат рационализирани действията на националната държава и да станат по-ефективни", се казва в днешно изявление на аржентинското правителство.

Милей, който ултралиберален икономист и се самоопределя като "анархокапиталист", е подписал указа в неделя, след церемонията по встъпването си в длъжност като президент.

Броят на министерствата в Аржентина ще бъде намален от 18 на девет.

Създава се ново министерство на човешкия капитал, в което ще бъдат обединени функциите на досегашните министерства на социалното развитие, здравеопазването, труда и образованието. Досегашното министерство на жените, половете и многообразието ще стане служба на подчинение на министерството на човешкия капитал.

Министерството на правосъдието и човешките права отсега нататък ще се нарича само министерство на правосъдието. Според в. "Пахина 12" това преименуване е "ясно и знаково политическо послание, което в съответствие с дискурса на отричане на престъпленията, извършени от диктатурата".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: