Last news in Fakti

13 Декември, 2023 10:01 806 2

Хавиер Милей ще трябва бързо да покаже резултати, след като пое президентския пост в Аржентина

  • аржентина-
  • песо-
  • хавиер милей-
  • международен валутен фонд

Добре организираните профсъюзи и социални движения в Аржентина, много от които са съюзници на отиващото си ляво перонистко правителство, вече обещаха да се противопоставят на някои от реформите на Милей

Хавиер Милей ще трябва бързо да покаже резултати, след като пое президентския пост в Аржентина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей миналата неделя обеща да изведе страната си от десетилетията "на упадък", но заяви, че през следващите месеци икономическата криза ще се задълбочи. Обръщайки се към десетки хиляди свои привърженици пред сградата на аржентинския Конгрес Милей - своенравна бивша телевизионна знаменитост, известен с прякора "Ел Локо" или "Лудия" - сравни шокиращата си изборна победа с началото на разпадането на Съветския съюз, отбелязва в. "Гардиън".

"Точно както падането на Берлинската стена отбеляза края на една трагична епоха за света, тези избори представляват повратна точка в нашата история", заяви той и обеща да се бори "със зъби и нокти", за да вкара страната си в "нова ера на мир и просперитет".

Той обаче предупреди, че Аржентина, в която годишната инфлация тази година се очаква да достигне 200% и 40% от гражданите живеят в бедност, е изправена "пред извънредна" ситуация. "Предизвикателството пред нас е титанично... Предпочитам да ви кажа неудобна истина, отколкото удобна лъжа", каза той.

Речта на Милей силно напомни на някои наблюдатели за речта на Доналд Тръмп при встъпването му в длъжност през 2017 г., когато американският предприемач се зарече да сложи край на епохата на "касапница на американското", на престъпността и бедността и да върне властта "на народа". "Аржентина се превърна в кървава баня", заяви Милей и се зарече да се бори с наркотрафикантите, които "са превзели" улиците на най-големите градове в страната.

Минути преди това той официално положи клетва като следващ лидер на Аржентина в присъствието на съмишленици от крайната десница, сред които бяха бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро, премиерът на Унгария Виктор Орбан, лидерът на чилийската Републиканска партия Хосе Антонио Каст и лидерът на испанската партия "Вокс" Сантяго Абаскал. "Дясното се надига не само в Европа, но и по целия свят!", написа Орбан в "Екс" (доскоро "Туитър") при пристигането си в аржентинската столица.

Изтъкнати лидери от левицата, сред които бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и колумбийският му колега Густаво Петро, не присъстваха на церемонията. Авторитарните президенти на Венецуела и Никарагуа, Николас Мадуро и Даниел Ортега, не бяха поканени.

Поддръжниците на Милей се стекоха в Буенос Айрес от цяла Аржентина, за да станат свидетели на събитие, за което се надяваха да се окаже исторически поврат.

Предизвикателствата пред новоизбрания президент обаче са огромни, коментира Си Ен Би Си. Нетните валутни резерви на Аржентина се оценяват на 10 милиарда долара, годишната инфлация е 143% и се увеличава, заплахата от рецесия е неминуема, а въведеният капиталов контрол изкривява валутния курс.

В продължение на десетилетия Аржентина преминава през цикли на подем и спад, като печатането на пари за финансиране на редовни дефицити подхранва инфлацията и отслабва песото. През последните години ситуацията се влоши, тъй като резервите намаляха, а в началото на тази година голяма суша засегна основните печеливши земеделски култури - соята и царевицата.

Ако не бъде овладяна, инфлацията може да достигне 15 000% годишно, предупреди Милей в речта си, като обеща да се бори за нейното изкореняване. Той също така предупреди за "дългова бомба" на стойност 100 милиарда долара.

Страната, която е един от големите износители на зърнени култури в света, ще трябва да обнови програмата си за заем от Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 44 милиарда долара, а Милей трябва да се ориентира във връзките с важните търговски партньори на страната Китай и Бразилия, които той критикуваше по време на предизбораната си кампания.

Новоизбраният президент поема поста от непопулярния лявоцентрист Алберто Фернандес, но ще трябва да преговаря със съперниците си, тъй като неговата либертарианска коалиция контролира малко места в Конгреса на страната. Той е в съюз с основната консервативна група в парламента.

Това вече оказва влияние на действията на Милей. През последните няколко седмици той смекчи тона си, попълни кабинета си основно с консерватори, а не със свои идеологически либертариански съюзници, и остави на заден план по-радикални идеи като замяната на песото с долара.

Милей обаче е изправен пред огромни препятствия и ще разполага с ограничен период от време, в който да се възползва от убедителната си победа с 56% от гласовете, отбелязва "Файненшъл таймс". Той ще бъде най-слабият президент на страната от десетилетия насам по отношение на подкрепата, на която може да разчита в Конгреса, където партията му има само 39 от 257 места в долната камара и седем от 72 места в Сената.

Хуан Негри, професор по политика в университета "Торкуато ди Тела" в Буенос Айрес, заяви, че съдбата на реформите на Милей остава несигурна. "Той встъпва в длъжност в много деликатен момент за икономиката и с население, което иска голяма промяна, но в миналото е било много чувствително към строгите икономии", каза той. "Милей се намира в центъра на лабиринт и ще му бъде много трудно да намери изход от него", добави Негри.

Добре организираните профсъюзи и социални движения в Аржентина, много от които са съюзници на отиващото си ляво перонистко правителство, вече обещаха да се противопоставят на някои от реформите на Милей. "Ще [покажем] единство по улиците, когато започнат да се гаврят не само с правата на организираните работници, но и с всички постигнати успехи", заяви тази седмица влиятелният профсъюзен лидер на шофьорите на камиони Пабло Мояно.

Професор Негри смята, че първите няколко седмици от мандата на Милей вероятно ще бъдат изпълнени с трескава работа. "Той разчита на обществената подкрепа за политическия си капитал, а тя може да се изпари много бързо, ако и когато нещата станат трудни", каза той. Милей "ще трябва да се възползва максимално от медения си месец във властта", заключава експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патето Яки

    0 6 Отговор
    Ще му пратим Жан Виденов да го научи на шокова терапия - шоково крадене.
  • 2 с тоя маниакален кукуригу

    6 0 Отговор
    Аржентина може да затъне още по здраво.Странно как е възможно хора с ментални проблеми да бъдат президенти на големи държави.