Отидете към основна версия

2 056 45

САЩ са „загрижени“ от съобщенията, че Израел е използвал бял фосфор в Ливан

  • джон кърби-
  • израел-
  • фосфор-
  • снаряди-
  • сащ

Използването му като химическо оръжие е забранено от международното право

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом изрази загриженост в понеделник относно съобщенията, че Израел е използвал доставен от САЩ бял фосфор при атаки срещу Ливан, като добави, че търси повече подробности по случая, предаде ndtv.com.

Ливан обвини Израел в многократно използване на запалителното оръжие през октомври, докато Washington Post в понеделник написа, че анализът на фрагменти от снаряди от една атака показва, че снарядите са произведени в САЩ.

„Видяхме докладите, определено сме загрижени за това. Ще задаваме въпроси, за да се опитаме да научим малко повече," каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Използването на бял фосфор като химическо оръжие е забранено от международното право, но е разрешено за осветяване на бойни полета и може да се използва като димна завеса.

„Всеки път, когато предоставяме артикули като бял фосфор на друга армия, очакваме, че той ще бъде използван в съответствие с тези законни цели и в съответствие със закона за въоръжените конфликти", каза Кърби.

Вашингтон пост съобщи, че девет цивилни са били ранени при израелска атака в Южен Ливан, използваща бял фосфор, който изглежда е доставен от САЩ.

Журналист, работещ за вестника, откри останки от три артилерийски снаряда със серийни номера, показващи, че са произведени в Съединените щати през 1989 и 1992 г., се казва в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини