Отидете към основна версия

1 921 14

Спешно затягане на коланите! Аржентина нервно очаква първите мерки за строги икономии

  • аржентина-
  • песо-
  • хавиер милей

Ако се съди по изявленията на Хавиер Милей от последните седмици, той може да обяви край на субсидиите в областта на енергетиката и на транспорта, съкращения в държавната администрация, мерки, ограничаващи и дори спиращи дейността на Централната банка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Аржентина очаква нервно днес първия пакет от мерки за строги икономии, които ще обяви новият президент Хавиер Милей, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на президентството Мануел Адорни.

Мерките по-точно ще бъдат формулирани от министъра на икономиката Луис Капуто, който едно време е бил част от либералното правителство на президента Маурисио Макри (2015-2019 г.) Засега подробности какви ще са тези мерки не са оповестени, но Милей заяви своя приоритет още в неделя, в първата си реч като държавен глава, а именно намаляване на бюджетния дефицит.

Ако се съди по изявленията на Милей от последните седмици, той може да обяви край на субсидиите в областта на енергетиката и на транспорта, съкращения в държавната администрация, мерки, ограничаващи и дори спиращи дейността на Централната банка. Милей може да обяви и мерки във връзка със стойността на песото, което сега е надценявано (400 песо за долар). Миналата седмица член на бъдещата администрация на новия президент спомена за желателен курс от 600-650 песо за долар.

Вчера на първото заседание на правителството си Милей обяви, че намалява наполовина броя на министерствата - от 18 на 9.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: