Отидете към основна версия

5 341 93

Руски безпилотни самолети са нарушили въздушното пространство на НАТО

  • русия-
  • самолети-
  • безпилотни-
  • въздушно пространство-
  • нарушили-
  • нато-
  • румъния-
  • украйна-
  • германия

Нападението е проследено от многонационалния център за съвместни въздушни операции на НАТО

Снимка: Shutterstock

Руски безпилотни самолети, атакуващи Украйна, са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния през нощта, което е накарало германските изтребители Eurofighter да се издигнат, научи ДПА в четвъртък сутринта.

Руските самолети са били идентифицирани от германските екипажи, включително чрез визуален контакт, без да е имало заповед от НАТО за свалянето им, предаде ДПА.

По време на вълната от нападения срещу цели в Украйна са регистрирани до 70 руски безпилотни самолета от типа Шахтьор 136, един от които, според предварителните данни, се е взривил и над румънското въздушно пространство.

Дроновете Shahed са произведени от иранската авиокосмическа компания Shahed Aviation Industries, която според Министерството на финансите на САЩ е подчинена на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция.

Нападението е проследено от многонационалния център за съвместни въздушни операции на НАТО. Инцидентът се счита за значителен.

По данни на украинските военновъздушни сили през нощта са свалени 41 от 42 руски бойни дрона, повечето от които над Одеска област, граничеща с Румъния.
В четвъртък Румънското министерство на отбраната съобщи за кратер от бомба с дълбочина 1,5 м в делтата на река Дунав близо до румънското село Гринду, на 6,5 км от украинската граница. Вероятността това да е руски дрон беше определена като "възможна".

В момента германските военновъздушни сили, или Луфтвафе, участват в охраната на югоизточния фланг на НАТО с четири изтребителя и въоръжени охранителни полети от румънското военно летище "Михаил Когълничану" край Констанца.

От румънската страна на границата с Украйна са регистрирани няколко инцидента, при които е нарушено въздушното пространство. Всички те бяха свързани с руски нападения срещу украински пристанища на река Дунав. Досега обаче анализът, определян като много прецизен, показа, че тези случаи не са били умишлени от страна на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: