Отидете към основна версия

13 218 68

Германските митници предупредиха за възможна конфискация на коледни подаръци от Русия

  • германия-
  • русия-
  • подаръци-
  • санкции-
  • коледа-
  • нова година-
  • конфискация

Причината са наложените от Европа санкции

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германските митници предупредиха, че могат да конфискуват коледни подаръци, които пристигат в Германия от Русия, поради необходимостта от спазване на режима на санкции. Агенцията в свое съобщение припомня Регламент № 833/2014, приет от Съвета на ЕС на 31 юли 2014 г.

"В резултат на това вносът на много стоки от различен характер от Русия е забранен. Това включва и стоки, които могат да имат типичното съдържание на подаръчни колети, например целулоза и хартия, дърво и изделия от дърво, камъни и благородни метали, цигари , пластмаси и химически продукти, включително готови химически продукти като козметика“, отбелязват от митниците. Така дори книги или играчки могат да останат на граничните контролно-пропускателни пунктове.

В същото време митниците подчертават, че „няма изключения от забраната за колети за подаръци, които са предмет на приложението към разпоредбите за санкции и понякога се изпращат от частно лице на друго частно лице в митническата зона на ЕС“. Предметите, подлежащи на санкция, могат да бъдат иззети, тоест конфискувани“, предупреждават от ведомството.

През 2023 г. в Германия бяха регистрирани отделни случаи на конфискуване на германски митничари от руски граждани на автомобили, регистрирани в Руската федерация и временно внесени в Германия за лично ползване или транзит.

Регламент № 833/2014 на Съвета на ЕС от 31 юли 2014 г. „Относно ограничителните мерки във връзка с действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна“ предвижда забрана за продажба и внос на територията на страни от ЕС на редица стоки, в т.ч. автомобили. Германските митници разбират термина „внос“ като всяко физическо движение на стоки в ЕС, тоест не само за продажба.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: