Отидете към основна версия

5 481 66

Откриха подслушвателни устройства в кабинета на началника на Въоръжените сили на Украйна

  • валерий залужни-
  • украйна-
  • подслушвателни устройства

През ноември списание Economist писа за нарастващия конфликт между президента Володимир Зеленски и генерал Валерий Залужни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В кабинета на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни са открити подслушвателни устройства, съобщи РБК Украйна, позовавайки се на източник от военни кръгове.

"Тези устройства бяха открити днес при подготовка на помещенията за работа", каза източникът.

"Украинская правда" също пише, че в офиса на Залужни и при неговите служители са открити подслушвателни устройства. с позоваване на източници от военните среди.

През ноември списание Economist писа за нарастващия конфликт между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна след думите на генерала за контранастъплението, което е стигнало до задънена улица. Залужни каза в интервю за изданието, че боевете в Украйна са стигнали до задънена улица и рискуват да се превърнат в окопна битка. Зеленски не е съгласен с него. Economist твърди, че отношенията между украинския лидер и главнокомандващия са описани от близки до тях като „ужасни“.

В началото на декември Financial Times отбеляза, че Залужни е спрял да се появява на снимки със Зеленски. По-специално, той не е на снимките, направени по време на пътуването на украинския лидер до предните позиции в източната част на Харковска и южно от Запорожка област. След това президентът беше придружаван от министъра на отбраната Рустем Умеров и командващия Сухопътните войски Александър Сирски.

По-късно, "Украинска правда" писа за възможната оставка на генерала. Според публикацията Зеленски общува с някои военни лидери, заобикаляйки главнокомандващия, по-специално със Сирски и командващия военновъздушните сили Николай Олешчук, което „пречи на Залужни да командва цялата армия“.

Умеров отрича планове да уволни Залужни. „Няма нищо такова, но знам, че се коментира. Днес бяхме заедно с главнокомандващия и поздравихме командващия Сухопътните войски. Винаги се шегувам по този въпрос с Валери Фьодорович. Казвам му: „Кой ви уволнява този път?“, каза по-късно шефът на Министерството на отбраната. По-рано ведомството публикува снимки на министъра заедно с главнокомандващия от посещение на позициите на въоръжените сили на Украйна в източното направление. На тях те поздравяват военнослужещите с Деня на армията. В един от кадрите са Залужни, Сирски и Умеров.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов отбеляза, че на срещите в щаба със Зеленски и Залужни може да е „много горещо“, но това не означава раздяла между тях. Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския лидер Михаил Подоляк също каза, че няма конфликт между Зеленски и Залужни.

 

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: