Отидете към основна версия

5 035 67

Недоволство в украинската армия, войници се съмняват в преценката на своите лидери

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • войници-
  • украинска армия

Украйна няма да спре да се бие. Защото това означава да загуби суверенитета си.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мрачно настроение тегне над украинските войници почти две години след като Русия нахлу в страната им. Въпреки разочароващата контраофанзива това лято и признаците на колеблива финансова подкрепа от страна на съюзниците, украинските войници казват, че остават неистово решени да спечелят, пише AP.

Но с наближаването на зимата те се притесняват, че Русия е по-добре оборудвана за битка и са разочаровани от това, че отново са в отбрана в една изтощителна война. Някои се съмняват в преценката на своите лидери. Недоволството сред украинските войници - някога изключително рядко и изразявано само насаме - сега е по-често срещано и открито.

Русия, която незаконно анексира Кримския полуостров през 2014 г., контролира около една пета от Украйна. След 22-месечна война двете страни по същество са в безизходица по дължината на 1000 километра фронтова линия.

Командир на звено за борба с дроновете към 11-та Национална гвардейска бригада на Украйна споделя, че „не разбира“ защо амфибийните операции в Херсон не са започнали месеци по-рано, когато е било и по-топло и лесно за атака. Руските сили се стремят да навлязат по-дълбоко в Източна Украйна тази зима. Владимир Путин иска да използва този импулс преди президентските избори във федерацията. Путин разкритикува Украйна, че „жертва“ войски, за да демонстрира успех пред западните спонсори.

В Съединените щати, които вече са похарчили около 111 милиарда долара за защита на Украйна, президентът Джо Байдън се застъпва за допълнителни 50 милиарда долара помощ. Но републиканските законодатели се противопоставят. „Причината украинците да са мрачни е, че сега усещат, че не само не са се справили добре тази година... те знаят, че действията на руснаците се подобряват“, каза Ричард Барънс, бивш генерал от британската армия. „Те виждат какво се случва в Конгреса и виждат какво се случи в ЕС.“

Украйна може да е в отбрана тази зима, но нейните военни лидери казват, че нямат намерение да прекратят битката. „Ако нямаме нито един куршум, ще ги убием с лопати“, казва Серхий, командир на 59-та бригада, която е активна в източния град Авдеевка. „Със сигурност всички са уморени от войната, физически и психически. Но представете си, ако спрем – какво ще стане след това?“

Умората и разочарованието на бойното поле се отразяват в столицата на Украйна, Киев, където разногласията между лидерите наскоро излязоха наяве. Президентът Володимир Зеленски миналия месец публично оспори оценката на военноначалника на Украйна Валерий Залужни, че войната е в задънена улица. А кметът на Киев Виталий Кличко многократно нападна Зеленски, заявявайки, че той държи твърде много власт.

Тъй като Русия се надява да поеме инициативата тази зима, Украйна е съсредоточена главно върху това да задържи позициите си. Москва драстично разшири отбранителната си индустрия през изминалата година, произвеждайки бронирани превозни средства и артилерийски снаряди с темпове, с които Украйна не може да се мери. За да поддържа битката, Украйна също ще трябва да мобилизира повече хора.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: