Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Декември, 2023 16:01 5 001 67

Недоволство в украинската армия, войници се съмняват в преценката на своите лидери

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • войници-
  • украинска армия

Украйна няма да спре да се бие. Защото това означава да загуби суверенитета си.

Недоволство в украинската армия, войници се съмняват в преценката на своите лидери - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мрачно настроение тегне над украинските войници почти две години след като Русия нахлу в страната им. Въпреки разочароващата контраофанзива това лято и признаците на колеблива финансова подкрепа от страна на съюзниците, украинските войници казват, че остават неистово решени да спечелят, пише AP.

Но с наближаването на зимата те се притесняват, че Русия е по-добре оборудвана за битка и са разочаровани от това, че отново са в отбрана в една изтощителна война. Някои се съмняват в преценката на своите лидери. Недоволството сред украинските войници - някога изключително рядко и изразявано само насаме - сега е по-често срещано и открито.

Русия, която незаконно анексира Кримския полуостров през 2014 г., контролира около една пета от Украйна. След 22-месечна война двете страни по същество са в безизходица по дължината на 1000 километра фронтова линия.

Командир на звено за борба с дроновете към 11-та Национална гвардейска бригада на Украйна споделя, че „не разбира“ защо амфибийните операции в Херсон не са започнали месеци по-рано, когато е било и по-топло и лесно за атака. Руските сили се стремят да навлязат по-дълбоко в Източна Украйна тази зима. Владимир Путин иска да използва този импулс преди президентските избори във федерацията. Путин разкритикува Украйна, че „жертва“ войски, за да демонстрира успех пред западните спонсори.

В Съединените щати, които вече са похарчили около 111 милиарда долара за защита на Украйна, президентът Джо Байдън се застъпва за допълнителни 50 милиарда долара помощ. Но републиканските законодатели се противопоставят. „Причината украинците да са мрачни е, че сега усещат, че не само не са се справили добре тази година... те знаят, че действията на руснаците се подобряват“, каза Ричард Барънс, бивш генерал от британската армия. „Те виждат какво се случва в Конгреса и виждат какво се случи в ЕС.“

Украйна може да е в отбрана тази зима, но нейните военни лидери казват, че нямат намерение да прекратят битката. „Ако нямаме нито един куршум, ще ги убием с лопати“, казва Серхий, командир на 59-та бригада, която е активна в източния град Авдеевка. „Със сигурност всички са уморени от войната, физически и психически. Но представете си, ако спрем – какво ще стане след това?“

Умората и разочарованието на бойното поле се отразяват в столицата на Украйна, Киев, където разногласията между лидерите наскоро излязоха наяве. Президентът Володимир Зеленски миналия месец публично оспори оценката на военноначалника на Украйна Валерий Залужни, че войната е в задънена улица. А кметът на Киев Виталий Кличко многократно нападна Зеленски, заявявайки, че той държи твърде много власт.

Тъй като Русия се надява да поеме инициативата тази зима, Украйна е съсредоточена главно върху това да задържи позициите си. Москва драстично разшири отбранителната си индустрия през изминалата година, произвеждайки бронирани превозни средства и артилерийски снаряди с темпове, с които Украйна не може да се мери. За да поддържа битката, Украйна също ще трябва да мобилизира повече хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Упссссс

    124 6 Отговор
    А здрасти-това е от една година...-ама чак сега набраха смелост да го кажат-някак си не е политкоректно...-не е демократично...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 наблюдател

    116 1 Отговор
    В безизходица е само едната страна
  • 4 Павел пенев

    120 2 Отговор
    Мара мисирката започна драска за загубите на украинската армия? Коква промяна.
  • 5 честен ционист

    70 9 Отговор
    У крайна сметка пак ще надигате стаканите самогон с братишките, а Ганя меси лябове.
  • 6 КОТарАК

    12 65 Отговор
    вие сериозно ли си мислите , че по медиите казват реалната поддръжка за Украина?

    Коментиран от #64

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Курд Околянов

    78 2 Отговор
    "украинските войници казват, че остават неистово решени да спечелят, пише AP.", това днес, а вчера „Повечето от нас, за съжаление, не се чувстваха граждани на Украйна. Те нямат усещането, че врагът е завзел нашата територия и че всеки от нас има свещен дълг да защитава тази държава", каза Кирил Буданов.
    На кое да вярваме !?

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 az #СВО

    91 2 Отговор
    При удара от 14.12. по бункера на НАТО под летище Староконстантинов с хиперзвукови ракети "Кинжал" са демилитаризирани 28 офицери от ВСУ и 12 офицери от НАТО /поляци и чехи/

    Коментиран от #41

  • 12 От страни

    72 1 Отговор
    нью йорк таймс го дава това го е писал украинец:«Позиций нет. Там невозможно закрепиться. Переместить туда оборудование невозможно. Это даже не борьба за выживание. Это самоубийственная миссия. Мы сидели ночью в воде и нас обстреливали из всех видов оружия. Мои товарищи умирали на моих глазах. Новым солдатам, прибывающим на восточный берег, приходится наступать на тела мертвых солдат, которые неделями лежат в грязи. Люди, которые там оказываются, даже не понимают, куда идут. Им не сообщает командование, которое их туда отправляет. Ничего подобного я не видел ни в Бахмуте, ни в Соледаре», — не го превеждам кой разбира ще разбере.

    Коментиран от #15, #55

  • 13 гост

    44 1 Отговор
    "споделя, че „не разбира“ защо амфибийните операции в Херсон не са започнали месеци по-рано" - а дали разбира, че беше подгизнало от Каховка?
  • 14 Русия е враг №1 на България !

    3 81 Отговор
    Митрополит Методий (Кусев), които днес се оказват пророчески:
    "За тия страшни грехове (против България), погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война.
    Много по-страшен. Във време на Руско-японската война, за греховете, извършени (1903 г.) от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа,
    Бог я наказа със загубата на флотата, на Порт Артур, на Манджурия и на Корея. За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието?
    Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи).
    Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне ...
    Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ.
    Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство ... Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...
    1914 г. Митрополит Методий (Кусев)

    Коментиран от #26, #44, #48, #51

  • 15 От страни

    28 1 Отговор

    До коментар #12 от "От страни":

    За селото под моста кринки ли беше...
  • 16 М.Ат.

    52 3 Отговор
    Експерт Дендикин: цялото женско население на Украйна ще бъде наето във въоръжените сили на Украйна
    Върховната рада на Украйна все пак ще приеме закон за „вкарване на оръжие“ цялото женско население и ще образуват единици.
    В това е убеден военният експерт капитан от запаса първи ранг Василий Дендикин. . Той отбеляза, че това няма да са спомагателни войски, както уверяват от Генералния щаб - жените ще се бият наравно с мъжете. Например оператори на БПЛА, които работят на предната линия и често са мишени.
    "Ще я пробутат тази Рада и ще вкарат и жените под оръжие. Засега казват, че това ще са спомагателни войски, но не вярвам комуникационните да са спомагателни войски“, убеден е анализаторът.
    Руската армия беше по-добре подготвена за зимни условия от украинските въоръжени сили. Киев и Западът многократно съобщават за голям брой измръзнали войници. Това говори за лоша подготовка за зимната кампания и за факта, че руският тил е осигурил всичко за бойците от въоръжените сили на РФ, пише британският Military Affairs.

    Коментиран от #39

  • 17 защо

    37 1 Отговор

    До коментар #9 от "Курд Околянов":

    Ще питаме посолството. Те знаят.
  • 18 те не могат да избягат ,

    44 1 Отговор
    а копаят тунели и се скриват , докато ги освободят . нямат техника . муниции нямат и те и руснаците . с 1 година опит направо се излагат . по рано от 2014 като снайперист убие сепаратист и го пишат герой на бандера и украйна . сега лапат дулото само като чуят дроновете . непознати и безполезни хора . зелиски ще моли за помощ още малко и после за мир . откакто нямат море, лднр, днр, херсон, вече се вижда изтинската картина . няма с татуси бандери с отрязани глави на деца , лозунги на хаитлер и гъзария с луксозни скъпи неща . старите политици се скриха и сега само зелиски с байда и контранастъпа . диктаторите с лабораториите .
  • 19 Долна лъжа

    55 3 Отговор
    Украинците смело вървят напред и падат като презрели круши....
    На това му се вика рециклиране на материала...

    Коментиран от #29

  • 20 666

    48 3 Отговор
    „Ако нямаме нито един куршум, ще ги убием с лопати“, казва Серхий
    ха ха ха първо каква е това име и второ май не само кока консумират след тези приказки
  • 21 Опси

    34 1 Отговор
    Шо така бре, Маре?
  • 22 Слава на рода Дуло IYI

    3 65 Отговор
    Славните украински братя, заедно с героичните ни опълченци са отблъснали башибозука на Шипка с камъни, дървета и тела на загинали.
    Сега пак ще отблъснат рашибозука !

    Коментиран от #23, #67

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ццц

    40 2 Отговор
    Утре пак ще я четем тая статия. Този път с автор ISW и навсякъде Украйна ще се сменени с Русия. Никак не е лошо за мозъчен тръст от САЩ.
  • 25 Шотландски боец

    3 25 Отговор

    До коментар #10 от "Мария Атанасова":

    Русия не е щастлива
  • 26 Обаче

    48 4 Отговор

    До коментар #14 от "Русия е враг №1 на България !":

    Сега щеше да пишеш на книжовен турски език със столица Анкара, ако не е бил този враг.

    Коментиран от #49

  • 27 Блез Паскал

    43 3 Отговор
    Недоволство в украинската армия!
    Цари пълна Deморализация и безпътица!
    Укрите загубиха своя Суверенитет, както и голяма част от територията си!
  • 28 Зеления Н@ркоман:

    34 3 Отговор
    Това е инсинуация!
    Нашата армия напредва всеки ден!
    Командващият на армията ми докладва, че по Нова Година ще има Парад на Победата на Червения площад!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 39 Отговор
    тези,които се заградиха с минни полета....руските ..нападали.........хахаха!Защо ,като нападат са се заградили с минни полета????В момента на всякъде русия стои лошо.Нямат достатъчно зимни дрехи,храната е отврат,а идея за война......00000!И това според вас е победа....вероятно ще бъдете много изненадани когато изчезнат от мелитопол и се преместят на по-добри позиции в крим.4 поста ми изтрихте ушанки.......

    Коментиран от #43, #53, #60

  • 35 Един от многото българи

    41 3 Отговор
    Слава на непобедимата руска армия. Слава на Русия. Слава на великия руски президент Владимир Путин. Победата на Русия е Неизбежна.
  • 36 Ако имаха акъл

    29 1 Отговор
    щяха да се предадат.
  • 37 Отец Дионисий

    32 0 Отговор
    На героят Серхии,който щял да се бие с лопата,отдавна са му хвърлили отгоре една последна лопата пръст.Амин.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 инж Илиян Илиин

    24 0 Отговор

    До коментар #16 от "М.Ат.":

    Абе кво ти пука за окраинските шлюю хии,без това само 3 перр разнасят.

    Коментиран от #61

  • 40 Петър

    39 0 Отговор
    Всички български русофоби трябва да са благодарни и признателни на Русия завинаги. Ако не беше Русия да освободи България от турско робство, днес нямаше да ни има. България съществува сега като държава благодарение на Русия.

    Коментиран от #50

  • 41 Клати Курти

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "az #СВО":

    Хубава новина и повод който може да се полее.Сипах вече едно малко.Наздраве!
  • 42 Факт

    27 0 Отговор
    Хубава статия.Макар и доста ,,омекотена,,но вярна.Началото на края.
  • 43 Физиотерапевт

    23 0 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вземай лопатата и отивай на източния бряг.Не прочете ли-лопати трябват.

    Коментиран от #58

  • 44 инж Илиян Илиин

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русия е враг №1 на България !":

    Тва Мадам- Галя от посоля ли ти го спусна този ферман,само копи -пейст,а козяшка под лоого?
  • 45 Слави

    30 0 Отговор
    Тя Украйна вече загуби войната. Направо им спирай те парите и оръжията, че ги хвърляйте на вятъра. Руснаците са по корави и по смели, и за това печелят.
  • 46 Мъжа на урсула

    25 0 Отговор
    Жените искаха равни права.
    Ето ви равни права, наравно с мъжете на фронта
  • 47 девиз

    21 0 Отговор
    "Недоволството сред украинските войници - някога изключително рядко и изразявано само насаме - сега е по-често срещано и открито."
    Да си го татуират това на кухите командирски войнствени бандерски лейки.
  • 48 Да да

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Русия е враг №1 на България !":

    А в ъгъла един мармот завива шоколад...
  • 49 стоян

    0 22 Отговор

    До коментар #26 от "Обаче":

    До 26 ком - че то по турско сме пишели и учили в български училища бре другар - тая история се чете бе а не какво ти кажат по руската

    Коментиран от #56, #57, #63

  • 50 Къса памет

    20 0 Отговор

    До коментар #40 от "Петър":

    Да, Кирчо днес щеше да е известен паша, а Кокорчо щеше да бъде важен каймакамин, завършил аАнадолския университет. А Боко - Пехливан гиби....
  • 51 оня

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русия е враг №1 на България !":

    Я си пий апченцата:))
  • 52 Само питам

    11 0 Отговор
    Тия на снимката да не са на коноп ?
  • 53 оня

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти май редовно получаваш факсове отгоре, а?:))
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Добър ученик

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "От страни":

    Това на руски ли е или украински. Вече се обърках. Имам чувството че това е гражданска война. Но за мен няма никакво значение, тате ще ме води на Малдивите.
  • 56 оня

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "стоян":

    Като си мечтаеш за турско, аре гит у тюркията:))
  • 57 Така е

    4 3 Отговор

    До коментар #49 от "стоян":

    Стоянчо не само ние, и турците са писали на Български. И учили в наши училища.А да даже са приели християнството.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Трябва да купите вазелин

    4 0 Отговор
    И памперси.Скоро всички подуя.
  • 60 Дълбоко влизащ

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ша та вляза дълбоко,ще го видиш дълбоко,баце.Змей горянин виждал си си?Е същото,с халка!
  • 61 ааа

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "инж Илиян Илиин":

    освен 3 пер има и с.ин, за всекиго по нещо по избор или като коледна изненада.
  • 62 въй

    7 0 Отговор
    "гледам и не вярвам на ушите си", "другари, ама направо се чудя, как е възможно това?", да чета такова нещо в българска свободна демократична медия, "Тц, такова животно нема!"
    Изразите в кавички са заимствани от други автори, за да не се мъча да ги измислям сам.
  • 63 така ама

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян":

    преди това пак по турско време е имало едни Стоянчовци, дето хем са носили фесове на главите по турска мода, а пък се гърчеели, гъркомани им викали на тия Стоянчовци.
  • 64 Котка с ковид

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    А тези същите медии сериозно ли някой си мисли, че не са купени вече от години от евроатлантическите "демократи" за пропаганда?
  • 65 ъъъ

    4 2 Отговор
    в Украйна да не са решили да снимат филм "Зимата на нашето недоволство"? Има роман от американски автор с това заглавие (Дж. Стайнбек) и ще приляга, нали "всяко добро" идва от Америка.
  • 66 Стършели

    5 0 Отговор
    Какво е това декадентство Матия? Обърна се на 180%. Нали ужким имаха велик дух тези украйнци?
  • 67 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Да донякъде е така Но тогава нямаше разлика между тях Жалко Само като четеш как са преминали Балкана с оръдията ...Героизъм безстрашие. .....Но няма по голямо животно от човека понякога .....
Новини по държави: