Отидете към основна версия

5 966 91

FT: Украйна и НАТО вече нямат план как да спечелят войната с Русия

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • война

Перспективите на Украйна за 2024 г. изглеждат много по-мрачни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна и нейните съюзници вече нямат план за победа в конфронтацията с Русия поради провала на опитите за контранастъпление на украинските въоръжени сили, пише Financial Times (FT), предаде ТАСС.

Това принуждава противниците на Москва да обмислят алтернативни решения, включително замразяване на конфликта.

В началото на 2023 г. съюзниците на Украйна бяха много оптимистично настроени, вярвайки, че украинските въоръжени сили ще могат да пробият руската отбрана. Очакваше се, че това ще позволи или започване на мирни преговори с Москва при по-изгодни условия за Киев, или започване на офанзива към Крим.

Перспективите на Украйна за 2024 г. изглеждат много по-мрачни на фона на очакваното контранастъпление на руските въоръжени сили и проблеми с финансовата подкрепа на Киев от САЩ и ЕС. В статията се отбелязва, че без западни средства ситуацията на фронта за украинските въоръжени сили може рязко да се влоши.

При липсата на „образ на победа“ съюзниците на Киев все повече ще оказват натиск върху украинското ръководство, настоявайки за преговори с Москва. Въпреки това, както се отбелязва в статията, мирното споразумение все още е неприемливо за Украйна, чиито власти не вярват на обещанията на Русия. Алтернатива би била замразяването на конфликта – войната няма да приключи, но ще бъде намалена нейната интензивност.

Третият вариант, споменат в статията, включва споразумение за примирие по модела на споразумението между севернокорейските и южнокорейските страни, сключено през 1953 г. Това може да позволи прекратяване на огъня без разрешаване на основните различия между Москва и Киев и да даде шанс на Украйна да възстанови икономиката си.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: