Отидете към основна версия

4 574 61

Ако Украйна остане без западна помощ: експерт даде оценка какво ще се случи на фронта

  • украйна-
  • олександър коваленко-
  • русия-
  • война

Не очаквайте украинската армия да рухне, ако спре западната военна помощ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Публикуваните негативни сценарии за това какво може да се случи, ако Украйна остане без западна помощ, са още по-отдалечени от реалността, отколкото положителните, смята военно-политическият коментатор Олександър Коваленко.

„Те говорят за много бързо падение в защитата на Украйна и завземане на територии за изключително кратко време“, отбеляза той пред minval.az.

Според експерта дилемата е, че в повечето случаи тези сценарии се проектират върху настъпателните способности на руските окупационни сили към февруари-март 2022 г., без да се отчита значителното влошаване на тези показатели към днешна дата.

"Русия във войната срещу Украйна загуби своя настъпателен потенциал. Ако през 2022 г. руските войски атакуваха Киев в група от 40 хиляди от територията на Беларус, през Черниговска, Сумска и Киевска области и успяха да достигнат близо до столицата на Украйна, сега група от повече от 40 хиляди се опитва да обкръжи малкия град Авдеевка вече втори месец“, подчерта Коваленко.

Той добави, че дори като се вземе предвид намаляването на боеспособността на въоръжените сили на руските войски, тези показатели няма да се променят качествено и със сигурност няма да им позволят да навлязат дълбоко в територията на Украйна толкова бързо, колкото преди две години.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: