Отидете към основна версия

9 407 127

Залужни отправи най-острите критики към Зеленски от началото на войната

  • украйна-
  • валерий залужни-
  • критика-
  • мобилизация-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война

Зеленски реши това лято да уволни ръководителите на регионалните наборни комисии в страната

Снимки: БГНЕС/ EPA

Най-високопоставеният украински генерал Валерий Залужни изрази най-острата си критика от началото на войната към президента Володимир Зеленски за решението му през това лято да уволни ръководителите на регионалните наборни комисии в страната, съобщи Интерфакс Украйна, предаде Ройтерс.

През август, в рамките на кампания срещу корупцията, Зеленски уволни всички ръководители на регионалните наборни комисии в страната. Тогава той обяви, че държавното разследване на комисиите в цялата страна е разкрило злоупотреби от страна на служителите, които варират от незаконно обогатяване до транспортиране на подлежащи на военна служба мъже през границата, въпреки военновременната забрана за напускане на страната.

В реакция на въпрос от журналист в коридорите на днешното събитие, касаещо дали това решение е повлияло на нивата на мобилизация, главнокомандващият на украинските въоръжени сили, Залужни, изрази неудовлетворение от уволнението на началниците на регионалните наборни комисии. Генералът отбеляза, цитиран от Интерфакс Украйна: "Това бяха професионалисти, които знаеха как да изпълняват своята работа, и сега те липсват."

Откровената оценка на Залужни за обстановката на бойното поле, изложена в неговото есе, публикувано в британското списание "Икономист" през този ноември, създава рязък контраст с неоспоримия оптимизъм, изразен в публичните изявления на Зеленски, отбелязва Ройтерс. "Украинска правда," голямата украинска медия, неотдавна разкри материал за дългата история на нарастващото напрежение между двамата лидери, цитирайки няколко анонимни официални представители.

Отговаряйки на въпрос на журналист относно плана на украинското министерство на отбраната за усилване на набирането на военнослужещи, Залужни изрази мнение, че е необходимо възстановяването на предишната система. Той посочи: "Оценката на набирането на военнослужещи все още е ранна. Що се отнася до предизвикателствата в мобилизацията, не е нужно да се засилва, а по-скоро да се възстановят старите граници и рамки, които функционираха преди."

В началото Украйна имаше десетки хиляди доброволци, готови да защитават страната от руската инвазия, но в момента се стреми да привлече повече мъже, които да заменят тези, които в момента се борят на фронта, отбелязва Ройтерс. В социалните медии се появиха множество недоволни публикации, твърдящи, че служители на наборните комисии се появяват във фитнес центрове и курорти, за да раздават повиквателни.

Коментарите на Залужни идват ден, след като беше разкрито, че в кабинета му е било открито подслушвателно устройство, поради което украинската служба за вътрешна сигурност е започнала разследване.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: