Отидете към основна версия

1 376 23

Кремъл: Няма основания за мирни преговори с Украйна

  • кремъл-
  • русия-
  • дмитрий песков-
  • украйна-
  • преговори

"Това е абсурден процес", каза Песков

Снимка: Shutterstock

В сряда Кремъл заяви, че в момента няма основа за мирни преговори между Русия и Украйна и че предложеният от Киев мирен план е абсурден, тъй като изключва Русия, цитирана от Ройтерс.

"Наистина смятаме, че темата за преговорите в момента не е актуална", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков заяви, че Великобритания е потопила шансовете за мирно споразумение през 2022 г., като е оказала натиск върху Киев да откаже проектоспоразумение малко след като Русия изпрати войски в Украйна.

"След това нямаше никакви предпоставки за преговори, а още по-малко предпоставки имаше, след като Украйна фактически забрани със закон всякакви преговори с руската страна", каза Песков.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обяви перспективата за каквито и да било украински преговори с Путин за "невъзможна", след като Русия заяви, че е анексирала четири региона в Южна и Източна Украйна.

Песков заяви, че мирният план на Зеленски, известен като неговата "формула на мира", е погрешен, тъй като според него се опитва да постигне мир без участието на Русия.

"Най-малкото, това е абсурден процес", каза Песков.

Мирният план на Зеленски, състоящ се от 10 точки, призовава за изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, както и за възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: