Отидете към основна версия

2 699 141

Военно обучение от 17-годишна възраст започва в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • военна служба

Предвижда се и въвеждане на основно военно обучение във всички учебни заведения

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинските власти искат да въведат задължително военно обучение за тийнейджъри от 17-годишна възраст. „От 17 до 20-годшна възраст ще се въведе задължително обучение. Ако някой на моята възраст си спомня, това беше преднаборна подготовка. Тоест трябва успешно да преминете определени курсове по стрелба, по физическа подготовка, по определена теория, и така нататък“, каза депутатът от Върховната Рада, член на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване Вадим Ивченко в интервю за радио „Свобода“.

Ивченко не уточни дали това обучение ще се провежда в учебни заведения, но каза, че според резултатите от него гражданите ще могат да копаят окопи и да разбират оръжия. „Не искам сега да разкривам къде ще бъде, как ще бъде. Ще бъде изцяло, да кажем, в зоната на отговорност на Министерството на отбраната. И не е факт, че ще бъде на образователни институции, може би ще е във военни части. Но не желая да говоря за това сега. Искам да кажа, че децата ще преминат обучение. Важно е да има теория и практика, и знаем как да стреляме. Планираме такива нововъведения", добави той.

Напоследък в украинските медии и социалните мрежи активно се обсъжда подготовката на законопроект за нови правила за мобилизация. Документът е в процес на разработка и все още не е внесен за регистрация в парламента. Вече се породиха много дискусии около предложените в него инициативи, които бяха отразени от медиите с позоваване на техни източници, както и от депутати от Радата. По-специално, известно е, че се планира да се намали списъкът на лицата, които имат право на отсрочка, да се затегнат правилата за военна регистрация и да се намали възрастта на подлежащите на мобилизация от 27 на 25 години. Предвижда се и въвеждане на основно военно обучение във всички учебни заведения.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: