Отидете към основна версия

2 196 24

Белград: Полицията със сълзотворен газ срещу протестиращите

  • александър вучич-
  • протест-
  • сърбия-
  • белград-
  • опозиция-
  • сълзотворен газ

В неделя Вучич за пореден път отхвърли обвиненията в изборни измами

Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколко хиляди привърженици на сръбската опозиция излязоха на протест в Белград срещу вероятни измами на изборите, състояли се преди седмица. Това бе вече седмият такъв протест. Участниците в него искат анулиране на изборните резултати, те скандираха лозунги като "Вучич - крадец!".

Този път демонстрантите стигнаха до общината в Белград, в която искаха да проникнат. Силите на полицията използваха срещу тях сълзотворен газ. Както съобщават местните медии - 30 полицаи са били ранени, а над 30 демонстранти са били задържани.

Опозицията се оплаква от нередности

По време на предсрочните парламентарни и местни избори в много градове, включително Белград, победа постигна Сръбската прогресивна партия. Дясно-националната партия на президента Александър Вучич взе 47 процента от гласовете.

Сръбската прогресивна партия спечели, макар и с малко и в столицата, като според опозицията това се дължи на масирани измами. Изборни наблюдатели и медии съобщиха за множество нередности. Така например автобуси докарали хора от сръбската част на Босна и Херцеговина да гласуват в Белград, макар да нямат това право. Редица опозиционни депутати излязоха в гладна стачка.

Вучич оспорва упреците

След изборите в Сърбия международна наблюдателска мисия съобщи за поредица "нередности", включително случаи на насилие, купуване на гласове и пълнене на урните с фалшифицирани бюлетини. В неделя Вучич за пореден път отхвърли обвиненията в избори измами. По неговите думи вчерашната атака била планирана, имало твърди доказателства, че това е така. "Революция обаче няма", подчерта президентът.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: