Отидете към основна версия

1 471 24

Папа Франциск осъди войните, които се хранят с производството на оръжия

  • папа франциск-
  • послание-
  • рождество христово-
  • коледа-
  • ватикан

„Хората, които искат хляб, а не оръжие, които копнеят за мир, не знаят колко държавни пари се отделят за въоръжаване. Но трябва да знаят!“, каза той в традиционното си коледно послание

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Да кажеш "да" на Принца на мира означава да кажеш "не" на войната, на всяка война, на самата логика на войната. Войната винаги е пътуване без дестинация, поражение без победители, лудост без извинения. Но за да кажеш "не" на войната, трябва да кажи не оръжия, защото ако човек, чието сърце е недоволно и наранено, намери в ръцете си оръдие на смъртта, рано или късно ще го използва. И как можем да говорим за мир, ако производството, продажбата и търговията с оръжия растат Днес, както по времето на Ирод, а плановете на злото, противопоставящи се на божествената светлина, се движат в сянката на лицемерието и лъжата: колко убийства са извършени в оглушително мълчание, без знанието на мнозина!“, каза понтификът, който по традиция излезе на балкона на катедралата Свети Петър.

„Хората, които искат хляб, а не оръжие, които се борят да вървят напред и копнеят за мир, не знаят колко държавни пари се отделят за въоръжаване. Но трябва да знаят! Нека говорим за това, нека пишем за това, за да знаем интересите и печалбите, които движат нишките на войните“, продължи Франциск.

Той припомни трагедията в Светите земи, където „днес към Витлеем са насочени очите и сърцата на християните“. Франциск си спомни за жертвите на "ужасната атака от 7 октомври" и призова за освобождаването на заложниците. „Моля ви да спрете военните операции, които водят до невинни жертви“, продължи Папата. Главата на Римокатолическата църква призова за мир в Израел и Палестина, както и в Сирия и Йемен, както и за заселване в Ливан. "Гледайки бебето Исус, аз се моля за мир в Украйна, ние изразяваме нашата духовна близост с нейния мъченически народ. Нека наближи денят на пълното помирение между Армения и Азербайджан. Нека това бъде улеснено от хуманитарни инициативи, връщане на онези, които са напуснали домовете си, и уважение към религиозните традиции и местата за поклонение на всички общности“, каза Франциск.

По време на традиционната благословия и опрощаване на греховете понтификът, който на 17 декември отпразнува 87-ия си рожден ден, говори със задух, вследствие на скорошен бронхит.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.

Свързани новини