Отидете към основна версия

2 187 42

Лавров: Причината за сегашните сътресения в света са действията на Запада

  • сергей лавров-
  • русия-
  • сащ

Никой не е застрахован от геополитическите му машинации и кризите през 2024 г., заяви руският външен министър

Причината за сегашните сътресения в света са действията на Запада; никой не е застрахован от неговите геополитически машинации и нови кризи през 2024 г.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в ексклузивно интервю за ТАСС за равносметката от годината.

„Светът продължава да кипи и една от причините е, че управляващите кръгове на Запада провокират кризи на хиляди километри от границите си, за да решат собствените си проблеми за сметка на други нации“, каза министърът в отговор на въпрос какви са рисковете от ескалация в различни региони на света през 2024 г. - Можем да кажем, че в условията, когато Западът се вкопчва в своята неуловима доминация, никой не е застрахован от неговите геополитически машинации. И това разбиране расте в света.“

Лавров подчерта, че партньорите на Русия на международната арена са наясно с тази ситуация и повечето от тях са съгласни с Москва, че рано или късно Западът „ще трябва да приеме реалностите на един многополюсен свят и тогава всички въпроси ще се решават на основата на баланса на интересите." „До този момент обаче развитието на кризата, както изглежда, ще продължи“, сподели прогнозата си ръководителят на руското външно министерство.

Като примери за западна агресия той посочи бомбардирането на Югославия от силите на НАТО, нахлуването в Ирак „под фалшив претекст, че там има оръжия за масово унищожение“, рухването на либийската държавност и намесата в Сирия.

„В този сериал е и избухването на въоръжен конфликт в Източна Европа чрез разширяването на НАТО и превръщането на Украйна в антируски трамплин. Последното е изостряне на ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт. Конфликтни възли има и в други региони“, продължи министърът.

По-специално той припомни кризите в африканските страни, Афганистан и Корейския полуостров. „Американците открито насърчават сепаратистките тенденции в Тайван, въпреки многократните предупреждения от Пекин, че това противоречи на фундаменталните интереси на КНР“, заключи Лавров.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания