Отидете към основна версия

2 617 31

Спасителни милиарди евро! Германия получи важен транш от европейския фонд за пандемията

  • германия-
  • пандемия-
  • олаф шолц-
  • инфлация-
  • икономика

Средствата са обвързани с резултатите и се изплащат само след като бъдат постигнати основните етапи и цели на планираните реформи и инвестиции, отбелязва ДПА

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия за първи път получи средства от фонда на ЕС за преодоляването на последиците от пандемията, като сумата възлиза на 4 млрд. евро, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от БТА.

В средата на септември Берлин поиска от Брюксел плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), по който Германия трябва да получи общо 28 млрд. евро.

Парите могат да бъдат използвани за развитието на производството на електромобили и на други зелени проекти. Средствата от ЕС за възстановяване от пандемията могат да се използват и за дигитализация на железопътния транспорт и на публичната администрация, както и за разработване на ваксини, насърчаване на грижата за децата и образованието.

Въпросният фонд беше създаден през 2021 г., за да може страните членки на Евросъюза да се справят с икономическите щети, причинени от пандемията. По последни данни той разполага с общо 338 млрд. евро, предвидени за безвъзмездни плащания и 385 млрд. евро за заеми. Те са набавени чрез дълг, който трябва да бъде изплатен съвместно до 2058 г.

За да получат помощта, държавите членки трябва да представят план с конкретни проекти за инвестиции и реформи. Средствата са обвързани с резултатите и се изплащат само след като бъдат постигнати основните етапи и цели на планираните реформи и инвестиции, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: