Отидете към основна версия

1 259 6

Крехка надежда за мир! Пратеници на "Хамас" ще пътуват спешно до Кайро

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • египет

Планът предвижда и създаването на палестинско правителство от технократи в резултат на диалог, в който да участват всички палестински фракции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация от високопоставени представители на радикалното палестинско движение "Хамас" ще отиде утре в Египет, за да разговаря за плана за прекратяване на огъня, предложен от Кайро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Делегацията ще представи вижданията си относно плана, предложен от Египет, за преустановяване на конфликта в палестинската територия, заяви представител на "Хамас" пред Франс прес. Планът беше представен миналата седмица на ръководни кадри на "Хамас" и "Ислямски джихад", когато те посетиха Кайро.

Според източник, близък до "Хамас", египетският план, който е в три етапа, предвижда първо примирия, които да се подновяват, после поетапно освобождаване на десетки заложници, държани от "Хамас" в замяна на освобождаване на палестински затворници от израелски затвори, и накрая трайно прекратяване на огъня, слагащо край на конфликта.

Планът предвижда и създаването на палестинско правителство от технократи в резултат на диалог, в който да участват всички палестински фракции. Правителството ще бъде натоварено със задачата да ръководи възстановяването на ивицата Газа след края на войната.

На фона на тази информация Ройтерс съобщава за 20 убити палестинци в Рафах и за 55 ранени при израелски въздушен удар. Данните са на говорителя на министерството на здравеопазването на ивицата Газа Ашраф ал Кидра. Сега ивицата Газа се управлява от "Хамас".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини