Last news in Fakti

28 Декември, 2023 21:35 1 247 6

Крехка надежда за мир! Пратеници на "Хамас" ще пътуват спешно до Кайро

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • египет

Планът предвижда и създаването на палестинско правителство от технократи в резултат на диалог, в който да участват всички палестински фракции

Крехка надежда за мир! Пратеници на "Хамас" ще пътуват спешно до Кайро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Делегация от високопоставени представители на радикалното палестинско движение "Хамас" ще отиде утре в Египет, за да разговаря за плана за прекратяване на огъня, предложен от Кайро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Делегацията ще представи вижданията си относно плана, предложен от Египет, за преустановяване на конфликта в палестинската територия, заяви представител на "Хамас" пред Франс прес. Планът беше представен миналата седмица на ръководни кадри на "Хамас" и "Ислямски джихад", когато те посетиха Кайро.

Според източник, близък до "Хамас", египетският план, който е в три етапа, предвижда първо примирия, които да се подновяват, после поетапно освобождаване на десетки заложници, държани от "Хамас" в замяна на освобождаване на палестински затворници от израелски затвори, и накрая трайно прекратяване на огъня, слагащо край на конфликта.

Планът предвижда и създаването на палестинско правителство от технократи в резултат на диалог, в който да участват всички палестински фракции. Правителството ще бъде натоварено със задачата да ръководи възстановяването на ивицата Газа след края на войната.

На фона на тази информация Ройтерс съобщава за 20 убити палестинци в Рафах и за 55 ранени при израелски въздушен удар. Данните са на говорителя на министерството на здравеопазването на ивицата Газа Ашраф ал Кидра. Сега ивицата Газа се управлява от "Хамас".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логично...

    21 3 Отговор
    И глухите и слепите вече разбраха, че полза от този конфликт има само фашистка Русия, която е платила на Хамас за терора в Израел.
  • 2 ха ха

    14 1 Отговор
    Спешно мир, че идва рай. Седемдесет и две девици чакат нетърпеливо. Планът върви по план и Газа е нацепена на парчета, които евреите обезхамасяват. За два-три месеца всичко ще е приключило. Мирът е зад ъгъла.
  • 3 Пророк

    2 4 Отговор
    ХАМАЗ скоро ще изчезнат, няма да ги има. Газа ще се присъедини към Израел.Нява са ива по нече палестинци на тази територия. Това.е. Безумната авантюра на ХАМАЗ предприета на 7-ми октомври 2023г, доведе до нови промени.

    Коментиран от #4

  • 4 Пророк

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пророк":

    Поправка: ХАМАЗ скоро ще изчезнат, няма да ги има. Газа ще се присъедини към Израел.Няма да има по вече палестинци на тази територия. Безумната авантюра на ХАМАЗ предприета на 7-ми октомври 2023г, доведе до нови промени. Това е.

    Коментиран от #6

  • 5 Диана

    0 0 Отговор
    На мен поведението на Египет в тази ситуация ми изглежда доста недефинирано - как е възможно Египет да държи границата си с Газа затворена при тези кланета там?! Или Египет се страхува от Израел?! Може би си мисли, че като подложи на унищожение палестинците, ще спечели благоговението на мошениците в Израел?!... Парите са по-важни от човешкия живот, от чистата съвест?!...Според мен, палестинците не трябва да вярват нищо на Египетските политици в момента! - те достатъчно ясно демонстрираха своето отношение към тях...А и планът им не включва нищо, водещо до трайно решение на конфликта в района...Заплахата на Израел към Либия днес звучи повече като "крадецът вика дръжте крадеца"...Откраднаха либийски територии, но това не е кражба, значи: това днес си е израелска територия, значи, и никой не трябва да си мисли друго...Трагедия!...Евреите НИКОГА не се учат от миналото - за тях е важна целта им и нищо друго не виждат, не чуват и не мислят! Дори да виждат, че целта им е нереална, ще буксуват там докато не остане стръкче трева в Газа, а после ще кажат, че пак другите са виновни за неуспеха им - спомнете си как коментираха нападението на Хамаз /те пак ги били НАДХИТРИЛИ, значи.../!...Мисля, че вината за състоянието там е на ООН! ООН трябва да блокира участието на САЩ в организацията поради участието им в конфликтите в Газа и Украйна /а и на всички други, които разпалват конфликтите там като Великобритания напр./ и да организира изпращането на омиротворителни си
  • 6 Диана

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пророк":

    Много голями песимисти сте! Арабите са мюсулмани, а тяхната религия ги задължава да се борят с нашествениците - как си мислиш палестинците оцеляват там близо 80г.? 80 години евреите избиват и осакатяват палестинци почти всеки ден там, а те дори не се крият от снарядите им днес...Погледнете с №5 в нашата история! Въпреки, че нашата религия не изисква от нас битка с нашествениците, свещена война, ние 500 години сме воювали за свободата си, а каккво да кажеш за мюсулманите, които ще влезнат в Рая ако загинат в свещена война с друговерците...Коранът може да задава някои съмнителни ценности, но директно поставя честта, доблестта и морала на най-висок пиедистал, което безусловно му прави чест!...Според мен, евреите днес се ПРАВЯТ на силни точно защото са много слаби хора - като всички интриганти и мошеници те нямат здрава почва под краката си и каквото и да правят излиза винаги лошо...И това не е от вчера! Погледни в историята - велики умове като Карл Маркс, Фройд стигат до дълбоки познания, които представят във форма, донесла голями беди на човечеството /Маркс с неговите предположения за бъдещо развитие, които той представя като програми, а Фройд с неговите практики с предположения в интимния сексуален живот на хората, които насочват човечеството по хлъзгавите пътища на удоволствието и животинската природа на човека/...Известно е, че трудът е създал човека /не удоволствието!/ и когато се отделя толкова голямо значение на удоволствието, а трудът се представя к