Отидете към основна версия

7 546 77

Новият президент отсече: Няма да се присъединим към БРИКС

  • аржентина-
  • брикс-
  • хавиер милей-
  • песо

След края на последната си среща на върха през август в Йоханесбург блокът обяви, че се разширява с поканата за членство от 1 януари, отправена към шест нови страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Аржентина на Хавиер Милей няма да се присъедини към блока на нововъзникващите пазари БРИКС в съответствие с предизборното обещание на ултралибералния нов президент, обръщайки курса на предишното лявоцентристко правителство. Това потвърди днес президентството, цитирано от Франс прес, пише БТА.

В писмо до бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, както и до други членове на БРИКС (Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка), Хавиер Милей ги е "информирал, че присъединяването на Аржентина към БРИКС в качеството ѝ на пълноправен член от 1 януари 2024 година не се счита за целесъобразно" от правителството му.

"Както знаете, външнополитическата линия на правителството, на което съм начело от няколко дни, се различава в много отношения от тази на кабинета на предходния президент", заявява Милей, който пое властта на 10 декември.

"В този смисъл някои решения, взети от предишната администрация, ще бъдат преразгледани. Сред тях е и създаването на подразделение за активното участие на страната в БРИКС", отбелязва той в писмото, публикувано от някои медии.

След края на последната си среща на върха през август в Йоханесбург блокът обяви, че се разширява с поканата за членство от 1 януари, отправена към шест нови страни. Освен Аржентина другите страни са Иран, Египет, Етиопия, Саудитска Арабия и ОАЕ.

В предизборната си кампания Хавиер Милей уверяваше, че, ако бъде избран за президент, страната му няма да се присъедини към БРИКС, твърдейки, че отказва да "насърчава договори с комунисти, тъй като те не спазват основите на свободната търговия, свободата и демокрацията". "Това е геополитика", подчерта той.

Външната министърка Диана Мондино неотдавна също потвърди, че Аржентина ще се откаже от присъединяването към БРИКС.

Милей в миналото се е изказвал много остро по отношение на китайския режим и бразилския президент, определяйки го освен всичко останало като "корумпиран комунист". Въпреки това между двата тура на изборите и най-вече след избирането си той смекчи значително тона и постави основите на мирни дипломатически отношения с Бразилия и Пекин, които са двата основни търговски партньора на Аржентина.

Милей винаги е твърдял, че гледа на САЩ и Израел като на своите естествени стратегически съюзници.

Говорителят на аржентинското президентство обясни днес, че писмата, изпратени до страните членки на БРИКС, показват, "ние сме в процес на външнополитическа промяна, която оправдава един по-задълбочен анализ от този на предходното правителство".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 103 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: