Отидете към основна версия

3 606 110

"Глад за свобода": протестите в Сърбия не спират

  • сърбия-
  • косово-
  • алексадър вучич-
  • белград

Мнозина наблюдатели подозират, че Вучич ще изпрати "знак на добра воля" към ЕС и ще позволи повторен вот в Белград, мнозина се опасяват, че ще последва поредната изборна измама

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия не може да намери покой: демонстрантите обвиняват управляващата партия на президента Александър Вучич в изборни измами и настояват за провеждане на нови избори. Вучич пък обвинява Запада за протестите.

"Ще продължа да идвам, въпреки празничните дни", казва студентка, която си проправя път през множеството в центъра на сръбската столица Белград. В петък много демонстранти си бяха донесли спални чували и одеяла. Предвижда се пътната блокада да продължи 24 часа до големия протест тази събота. "Искаме верни избирателни списъци и нови избори при справедливи условия. Надявам се и че много повече хора ще излязат на улицата", казва още студентката пред ДВ.

Повече от съмнително е обаче, че тези желания ще бъдат изпълнени. Въпреки че в Белград всеки ден има протести, огромното мнозинство от хората в сръбската столица си остават у дома. Малцина вярват, че протестите могат да променят каквото и да е.

"Глад за свобода"

"Изборите са приключили за 99% от хората", казва и политологът Бобан Стоянович. Хората се подготвят за новогодишната вечер и православната Коледа, която в Сърбия се отбелязва в началото на януари.

Проевропейският опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието", който стана втора политическа сила на изборите на 17 декември, все още се опитва да събуди обществения интерес, включително чрез драстични средства.

Седем политици обявиха, че започват гладна стачка. Някои от тях трябваше да я прекратят по здравословни причини. Мариника Тепич, едно от най-известните лица на опозицията, издържа най-дълго. На гладувалата 12 дни жена ѝ бяха направени няколко интравенозни вливания. "Просто съм гладна за свобода и справедливост", обяснява тя.

Призиви за нови избори

Особено Белград не може да се успокои. Управляващата Сръбска прогресивна партия на всесилния президент Александър Вучич спечели поредната голяма победа. Опозицията твърди, че това е станало чрез измама и призова за нови избори.

Основният въпрос е важният символичен вот в столицата Белград. Там Сръбска прогресивна партия и съуправляващите с нея социалисти получиха точно половината от 110-те места. Те се нуждаят от подкрепата на само още един представител, за да продължат да управляват.

Възможен коалиционен партньор е противоречивият лекар и теоретик на конспирацията Бранимир Несторович, който беше истинската изненада на изборите. Неговото движение "Ние - глас от народа" се пребори за шест места в Белград.

Десетки хиляди "фантомни гласоподаватели"?

"Убедени сме, че изборите в Белград са били фалшифицирани", казва Раса Неделков, програмен директор на мониторинговата мисия на Центъра за изследвания, прозрачност и отговорност (ЦИПО). Става въпрос за купуване на гласове, натиск върху избирателите, но най-вече за масово фалшифициране на избирателните списъци, коментира Неделков пред белградския седмичник "Време".

Така например организацията му съобщава, че в един апартамент с площ от 58 кв.м. в Белград са били регистрирани 40 избиратели. А подобните случаи са много. Опозицията твърди, че за парламентарните и местни избори на 17 декември в Белград са били докарани десетки хиляди избиратели от други градове, както и от Република Сръбска в Босна, за да се осигури победата на Сръбската прогресивна партия на Вучич.

"Имаше десетки хиляди от тези "фантомни гласоподаватели", които дори не живеят в Белград. Една трета от тях всъщност гласуваха и по този начин оказаха решаващо влияние върху резултата", казва и източник на ДВ от избирателната комисия в сръбската столица.

Сръбското законодателство допуска гражданите да се пререгистрират и да могат незабавно да гласуват на новия си адрес. Фалшивите адреси са в компетентността на полицията и прокуратурата.

Сръбски "Майдан"?

Опозицията обвинява сръбската съдебна система, че не е независима. Подобно на по-голямата част от медиите, държавните и общинските работодатели и олигарсите, тя също е дълбоко свързана с Александър Вучич.

Президентът управлява Сърбия с желязна ръка вече 12 години. В почти ежедневните си телевизионни монолози той говори за икономически успехи, като омаловажава опозицията и малкото останали критични медии в страната. Вучич обвинява опозиционните сили, че искали да дестабилизират Сърбия - кампания, подкрепяна от западните държави. Близките до него таблоиди пък твърдят, че опозицията планирала "цветна революция", "Майдан" - като този в Украйна от 2014 година. Германия е основният заподозрян, че стои зад протестите.

"Успехът ще изисква синергията на три фактора - сплотеността на опозицията, енергията и постоянството на демонстрациите и натиска от чужбина върху Вучич", коментира преподавателят в Белградския факултет по политически науки Зоран Стоилкович. В момента обаче ситуацията не изглежда такава.

Мнозина наблюдатели подозират, че Вучич ще изпрати "знак на добра воля" към ЕС и ще позволи повторен вот в Белград. Мнозина се опасяват, че ще последва поредната изборна измама.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: