Отидете към основна версия

3 Януари, 2024 16:35, обновена 3 Януари, 2024 16:35 4 658 68

Експлозии на гробището в Иран, над 100 души са загинали

  • експлозии-
  • гроб-
  • иран-
  • командир-
  • загинали-
  • ранени

Иранските държавни медии съобщават за две експлозии в град Керман, където е погребан бившият командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция

Снимка: БГНЕС

Две експлозии убиха над 100 души и раниха десетки по време на церемония в Иран в памет на висшия командир Касем Солеймани, убит от американски дрон през 2020 г., съобщиха ирански официални лица в сряда, предаде Ройтерс.

Иранската държавна телевизия съобщи за първи, а след това и за втори взрив по време на юбилейно събитие в гробището, където е погребан Солеймани в югоизточния град Керман.

Неназован служител заяви пред държавната информационна агенция IRNA, че "две взривни устройства, заложени по пътя, водещ към гробището на мъчениците в Керман, са били детонирани дистанционно от терористи".

Babak Yektaparast, говорител на иранските служби за спешна помощ, съобщи, че 73 души са загинали, а 170 са ранени. По-късно държавната телевизия съобщи, че са загинали най-малко 100 души.

Нито една групировка все още не е поела отговорност за нападенията.

Видеозаписи, излъчени от ирански медии, показват десетки тела, разхвърляни наоколо, като някои минувачи се опитват да помогнат на оцелелите, а други бързат да напуснат района на взрива.

"Там се чу ужасен звук, въпреки всички мерки за сигурност и безопасност. Все още водим разследване", заяви пред държавната телевизия Реза Фаллах, ръководител на дружеството на Червения полумесец в Керман.

Спасители на Червения полумесец се грижеха за ранени хора на церемонията, на която стотици иранци се бяха събрали, за да отбележат годишнината от смъртта на Солеймани. Според някои ирански информационни агенции броят на ранените е много по-голям.

"В момента евакуираме ранените и пострадалите в района. Тълпата е огромна и работата е доста трудна, всички пътища дотам са блокирани", каза Фаллах.

Убийството на Солеймани от САЩ при атака с дрон на летището в Багдад и ответната реакция на Техеран, който атакува две иракски военни бази, в които се намират американски войски, доближиха САЩ и Иран до пълноценен конфликт през 2020 г.

Като главен командир на елитните сили Кудс, задграничното подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГР) на Иран, Солеймани ръководеше тайни операции в чужди държави и беше ключова фигура в дългогодишната кампания на Иран за изтласкване на американските сили от Близкия изток.

Напрежението между Иран и Израел, както и между неговия съюзник САЩ, достигна нов връх заради войната на Израел срещу подкрепяните от Иран бойци на Хамас в Газа в отговор на тяхното безчинство на 7 октомври в южната част на Израел.

Подкрепяните от Иран йеменски милиции хути нападнаха кораби, които според тях са свързани с Израел, на входа на Червено море - един от най-натоварените морски пътища в света.

Силите на САЩ са подложени на нападения от подкрепяни от Иран бойци в Ирак и Сирия заради подкрепата на Вашингтон за Израел и са извършили собствени ответни въздушни удари.

В понеделник при израелски въздушен удар беше убит високопоставен лидер на иранската Революционна гвардия в Сирия.

В миналото Иран е обвинявал Израел за нападения срещу отделни хора или места в границите на страната - твърдения, които Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл - но нямаше индикации за чуждестранно участие в експлозиите на церемонията в сряда.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини