Отидете към основна версия

3 060 20

Горещи спорове във Франция: ще забранят ли алкохола през януари

  • алкохол-
  • франция-
  • вино-
  • сух януари-
  • великобритания-
  • еманюел макрон-
  • здраве-
  • кампания

Винарското лоби във Франция е изключително влиятелно

Снимка: Shutterstock

Във Франция се води остър политически спор дали месец януари да бъде обявен за „сух“ от алкохол. Повече от 45 професори се подписаха под писмо, призоваващо държавата да насърчи едномесечно въздържание от алкохол, пише „Гардиън“.

Идеята за „сухия януари“ се заражда във Великобритания преди 10 години, като целта е да се промотира здравословният начин на живот. Учени и лекари във Франция твърдят, че държавата не прави достатъчно като кампания, информираща за рисковете от пиенето на алкохол.

Според скорошно проучване расте популярността на подобни кампании във Франция, като 60% от анкетираните заявяват готовност да се откажат от алкохола през януари. Но има един човек, който е против – Еманюел Макрон.

Френският президент е споделял, че пие вино всеки ден, като по думите му хубава храна без вино е „нещо тъжно“. Освен това той внимателно се вслушва в лобито на винопроизводителите, тъй като в тази индустрия работят 500 000 души. Франция, след САЩ, е вторият най-голям консуматор на вино в света.

Мощното френско алкохолно лоби твърди, че Франция е нация, която традиционно пие умерено, така че сухият януарски месец на въздържание в Обединеното кралство не е в крак с френската култура и е по-подходящ за други държави.

Научни изследвания на сухия януари в Обединеното кралство са показали незабавно положително въздействие върху здравето, включително върху съня и кръвното налягане. Във Франция, поне за момента изглежда, че всеки човек сам трябва да вземе решение за себе си. Френската федерация за изследване на пристрастяването цитира държавни данни, според които около 42 000 смъртни случая годишно във Франция са свързани с алкохола.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: