Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 11:01 1 163 10

Производството на вино е намаляло рязко. Ще поскъпне ли то?

  • вино-
  • грозде-
  • производство-
  • климатични промени-
  • алкохол

2023 ще е най-лошата година за винопроизводството от поне шест десетилетия. Какво означава това за цените?

Производството на вино е намаляло рязко. Ще поскъпне ли то? - 1
Снимка: Shutterstock

2023-а ще е най-лошата година за винарството от шест десетилетия насам, поне що се отнася до обема на производството. Той ще възлиза едва на около 244 милиона хектолитра, което е със седем процента под миналогодишните показатели и е най-ниското ниво от 1961 година насам. Прогнозата е на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Силен удар по винопроизводителите в Южното полукълбо

"Този негативен сценарий е свързан със същественото съкращаване на обемите на производството в големите държави винопроизводителки и в двете полукълба", поясняват от централата на OIV в Дижон. Организацията е създадена през 2001 година и днес в нея членуват 50 страни.

От неблагоприятните климатични условия най-много са пострадали производителите в Южното полукълбо. В Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и Южна Африка реколтата, респективно и производството, са намалели с между 10 и 30 процента, съобщават от OIV. В Европа най-голям спад се отчита в Италия, Испания и Гърция. "Само в САЩ и в някои държави от ЕС, като например Германия, Португалия и Румъния, климатичните условия бяха благоприятни, които позволи да бъде произведен среден обем или дори по-висок от средното“, уточняват експертите от Дижон. Въпреки това в ЕС като цяло обемът на производството ще се окаже с осем процента по-нисък от средните количества за последните пет години, гласят предварителните оценки.

Франция отново ще е първенец

Това се дължи до голяма степен на лошата реколта в Италия. Страната през тази година вероятно ще произведе само 44 милиона хектолитра вино. Това ще е с 14 процента по-малко от миналата година и най-ниското ниво от времената на изключително слабата реколта през 2017 година. Така Италия ще загуби мястото си на световен лидер в отрасъла, отбелязва агенция "Ройтерс", и отново ще го отстъпи на Франция, която от девет години не е била най-големият винопроизводител. При нея обемът може да се окаже малко по-висок от средния за последните пет години. Испания ще удържи третото място, макар там производството да е спаднало с 14 процента до най-ниското си ниво в последните 20 години. Както испанските, така и италианските винопроизводители най-много пострадаха тази година в Европа от климатичните аномалии - както от продължителните засушавания, така и от обилните валежи, довели до повишена влажност и до разпространяването на мухъл по лозята.

Накратко: промените в глобалния климат, съпроводени с периоди на суша и на поройни дъждове, на нетипични горещини, както и твърде ранни и твърде късни слани, се отразяват все повече както на европейското, така и на световното винопроизводство.

Тазгодишният спад всъщност може да възстанови баланса

Според OIV в Германия тази година ще бъдат произведени около девет милиона хектолитра вино, което ще е малко повече, отколкото през 2022 година. В Европа Германия с нейните 13 винарски региона се нарежда четвърто място сред големите производители. В световен мащаб е едва на девета позиция пред Португалия, отстъпвайки и на САЩ, Австралия, Чили, Аржентина и Южна Африка. Винопроизводителите от Южното полукълбо са сред най-големите доставчици на световния пазар, поради което техните проблеми през тази година неизбежно ще доведат до съкращаване на глобалното предлагане, респективно - и до вероятен ръст в цените.

OIV по традиция се въздържа от ценови прогнози. Но германската агенция ДПА от своя страна отбелязва, че в отрасъла в последно време е било наблюдавано свръхпроизводство на вино и на различните континенти са били натрупани запаси, така че сегашният спад в производството "би могъл да възстанови равновесието на световния пазар". Срещу евентуалното поскъпване говори и това, че търсенето на вино в световен мащаб намалява, което е свързано с общата тенденция за здравословен начин на живот и съответното по-скептично отношение към алкохола. В Германия например употребата на чист алкохол на глава от населението през последните 40 години е намаляла значително, обяви наскоро правителството в отговор на депутатски въпрос.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 1 Отговор
    Всичко ще поскъпне, докато не ви наденат хомота с купоните.
  • 2 QR Виза

    8 0 Отговор
    В Гърция след зехтина е ред на виното! Прогнозна цена 4-5Е на бутилка отгоре!
  • 3 Жони

    8 0 Отговор
    СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ПОЕВТИНЕЕЕ ЗА 34 САМО ПОСКЪПВАНЕ ПОМНЯ А ВИЕ????
  • 4 Aлфа Bълкът

    2 3 Отговор
    Имам 200л вино, ще им продавам на ахмаците 5лв литъра.

    Коментиран от #10

  • 5 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Ще пия ракия..Тя поскъпва ли??

    Коментиран от #8

  • 6 Ром

    0 0 Отговор
    Продавам крадено вино.2 лв литър .
  • 7 ОТ СЕЛО

    5 1 Отговор
    А аз си купувам грозде и си правя домашно, и не пия бъркочите от магазина.
  • 8 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    Ще пиеш някоя ракия като вуйчовата с повече захар и по-малко плод. 50кг грозде и ябълки и 30кг захар. Ама какво ти пука, ти като пиеш няма да те боли главата, тя ще те боли на другия ден чак.
  • 9 чул съм ,че

    2 0 Отговор
    до алфата
    Ако пиеш по кило ракия ,ако ще и от розово масло да е ,пак ще те боло глава !!
  • 10 Бета Лисицата

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Разредено
    С вода и леко вкиснало.
    Нали ! ?