Отидете към основна версия

1 498 16

Руски хакери са проникнали в системата на украински мобилен оператор

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • киевстар-
  • мобилен оператор-
  • телефон

Тази хакерска атака е силно послание, голямо предупреждение не само за Украйна, но и за целия Запад

Снимка: Shutterstock

Руски хакери са успели да проникнат в системата на украинския мобилен оператор "Киевстар". Според високопоставен представител на Украйна, отговорен за киберсигурността, цитиран от Ройтерс, това трябва да послужи като "голямо предупреждение".

Смята се, че хакерите са били в системата няколко месеца - поне от месец май 2023 г. Хакерската атака доведе до спиране на услугите на най-големия украински телекомуникационен оператор за близо 24 милиона потребители в продължение на няколко дни от 12 декември.

Иля Витюк, ръководител на отдела за киберсигурност в Службата за сигурност на Украйна, предостави подробности за кибернападението, описвайки го като причиняващо "катастрофални щети" и насочено към постигане на психологически ефект и събиране на разузнавателна информация. Атаката причини "почти пълно разрушаване" на системата, включително хиляди виртуални сървъри и компютри, каза Витюк. Той поясни, че това може би е първият случай на разрушителна кибератака, която "изтребва напълно сърцевината на телекомуникационния оператор".

По време на своето разследване Службата за сигурност на Украйна откри, че хакерите вероятно са се опитали да проникнат в системата на "Киевстар" още през март от миналата година или дори по-рано, споделя Витюк в интервюто, проведено на 27 декември чрез платформата Zoom.

Службата за сигурност на Украйна предполага, че със степента на достъп, която са притежавали, хакерите са били в състояние да извършват действия като кражба на лични данни, определяне на местоположението на мобилните телефони, прехващане на съобщения и вероятно дори да извършват кражби на акаунти в приложението "Телеграм".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: