Отидете към основна версия

3 079 79

Съветът НАТО-Украйна: Ще се разгледа въпросът за противовъздушната отбрана на Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • съвет-
  • противовъздушна отбрана-
  • русия

Страните членки на НАТО досега са доставили голям брой системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Снимка: БГНЕС

Съветът НАТО-Украйна ще заседава идната сряда в отговор на последната вълна от масирани руски въздушни удари по съседната държава, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Организацията на Северноатлантическия договор, цитирана от БТА.

Миналата година на върха на алианса в литовската столица Вилнюс през лятото беше създаден Съветът. Главната цел е сътрудничеството с Киев, докато бъдат изпълнени условията, за да бъде приета Украйна в НАТО.

Заседанието е свикано от Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, обяви днес говорител, като като допълни, че то ще се състои "по украинска молба след последните нападения на Русия с ракети и дронове срещу мирни граждани, обекти и градове в Украйна".

Страните членки на НАТО досега са доставили голям брой системи за противовъздушна отбрана на Украйна, като са решени да продължат с помощта за Киев, отбелязва говорителят. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба посочи, че възможностите на украинската противовъздушна отбрана ще бъдат една от основните теми на заседанието.

"НАТО уважи молбата на Украйна за извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна в отговор на масираните руски въздушни удари", написа Кулеба в социалната платформа "Екс". "Една от основните теми ще бъде укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна - това е важен знак за евроатлантическото единство пред заплахата от ескалация на руския терор", допълни топ дипломатът на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: