Отидете към основна версия

4 960 94

"Форбс": Каква е причината все още да не виждаме американските танкове на фронта в Украйна

  • танкове-
  • украйна

"Не е ясно какво прави Украйна със своите 31 танка "Ейбрамс"

Снимка, предоставена от пресслужбата на руското министерство на отбраната, показва руски танкове/Снимка: БГНЕС

Изминаха два месеца, откакто в Украйна пристигнаха американски танкове Abrams M-1. Както пише "Форбс", за това време "не сме видели никакви доказателства за присъствието на танковете" в Украйна, цитирана от News.bg

"Не е ясно какво прави Украйна със своите 31 танка "Ейбрамс", но е ясно, че би трябвало да ги подсили, за да могат да издържат на руските атаки с дронове, заредени с експлозиви", се казва в материала.

Безпилотните летателни апарати FPV са постоянно навсякъде по 600-километровата фронтова линия по време на 23-месечната война на Русия с Украйна. Сега те се конкурират с мините като най-голямата заплаха за танковете и от двете страни.

Анализатори смята, че е почти неизбежно Украйна да изгуби някои от своите четириместни 68-тонни американските танкове.

"Старите танкове М-1А1СА от 2000 г., които Украйна получи, са сред най-защитените танкове в света, но не са неуязвими за нападение. Освен това те са особено уязвими за безпилотни самолети FPV, които могат да уцелят най-тънките части на бронята на М-1: горната и боксовете.

Защитата на Abrams M-1 от FPV дронове е напълно възможна. Украинците са подсилили бронята на повечето си танкове, като са добавили рамки, предкрила и динамична защита, за да намалят слабостите на конкретните типове танкове", се казва в статията.

Според тях най-бързото решение за М-1 са клетките, които, закрепени с болтове отстрани и отгоре на кулата, ще изхвърлят FPV на сантиметри от корпуса на танка. Сега обаче е малко вероятно украинците да монтират динамична защита на М-1. Пълното прилагане на защитата би могло да увеличи теглото на танка с тонове, а танковете рискуват да затънат в този кален зимен терен на фронта в Украйна.

Коя бригада може да ги експлоатира, остава загадка, но е рационално да се запишат в 47-а механизирана бригада на украинската армия, която държи линията северно от Авдеевка срещу много по-големи руски сили, казват анализаторите.

В момента 47-а бригада разполага с танкове Leopard 2A6, произведени в Германия. Но Германия и Португалия са прехвърлили на Украйна само 21 танка Leopard 2A6.

47-а бригада е загубила поне четири от 69-тонните четириколесни танкове, а останалите са прехвърлени към близката 21-а механизирана бригада, за да компенсират загубата на 10 бивши шведски Strv 122, които са модифицирани Leopard 2A5.

Очаква се ремонт на други танкове Leopard 2A6, които са блокирани в Литва.

47-а бригада може да се откаже от всичките си останали Leopard-и, да приведе 21-а бригада в пълен състав и да вземе американските танкове като заместители. Дали Украйна някога ще получи повече "Ейбрамс", зависи от малкия контингент проруски настроени републиканци в Камарата на представителите на САЩ, които от месеци отказват да гласуват за 61 млрд. долара американска помощ за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: