Отидете към основна версия

2 079 39

Лукашенко си осигури доживотен имунитет с новия закон, който подписа

  • лукашенко-
  • имунитет-
  • нов закон-
  • подпис

Новата мярка изглежда е насочена към допълнително укрепване на властта на Лукашенко

Снимка: Shutterstock

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване, съобщи The Gardian. Законът на теория важи за всеки бивш президент и членове на семейството му, но реално касае само за 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус с желязна ръка почти 30 години. Той също предотвратява участието на опозиционни лидери в изгнание в бъдещи президентски избори, цитирана от News.bg.

Новата мярка изглежда е насочена към допълнително укрепване на властта на Лукашенко и елиминиране на потенциалните му опоненти на следващите президентски избори в страната, които трябва да се проведат през 2025 г. Законът значително затяга изискванията към кандидатите за президент и прави невъзможно избирането на опозиционни лидери, избягали в съседни страни в последните години. За държавен глава вече могат да се кандидатират само граждани на Беларус, които живеят постоянно в страната от поне 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Страната беше разтърсена от масови протести при спорното преизбиране на Лукашенко през август 2020 г. за шести президентски мандат, което опозицията и западът осъдиха като измама. Беларуските власти задържаха повече от 35 000 души, много от които бяха изтезавани в ареста или напуснаха страната.

Освен това Лукашенко е обвиняван за участие в незаконно депортиране на деца от окупирани от Русия градове в Украйна в Беларус. Според новия закон, ако напусне властта той, "не може да носи отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на президентските си правомощия".

Законът също така осигурява за президента и членовете на семейството му доживотна държавна защита, медицински грижи, застраховка живот и здравна осигуровка. След като подаде оставка, президентът ще стане и постоянен доживотен член на горната камара на парламента.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини