Отидете към основна версия

13 390 87

The Economist: Фронтовата линия в Украйна няма да се промени през 2024 г., фокусът ще се измести към Крим

  • украйна-
  • the economist-
  • русия-
  • крим-
  • война-
  • володимир зеленски

Полуостровът е жизненоважен маршрут за снабдяване на руските войски

Снимка: БГНЕС/ EPA

През 2024 г. основният фокус на военните усилия на Украйна вероятно ще бъде Крим, докато фронтовата линия ще остане до голяма степен непроменена. Това пише The Economist след интервю с украинския президент Володимир Зеленски.

"Полуостровът е жизненоважен маршрут за снабдяване на руските войски в Южна Украйна; анексирането му през 2014 г. беше пропаганден триумф за Путин. Успешните украински атаки срещу Крим биха навредили на способностите на Русия и биха смутили Путин“, пише вестникът.

Авторите на публикацията отбелязват, че досега привържениците на Украйна на Запад са предполагали, че красноречивите изявления на Зеленски ще бъдат достатъчни, за да си осигурят военна и финансова подкрепа. Сега обаче, на фона на спирането на американската военна помощ и финансовата подкрепа от ЕС, е време западните политици да се заемат със задачата да обяснят сами защо Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна.

The Economist отбелязва, че блокираните към момента в Конгреса 61 милиарда долара помощ за Украйна представляват само 6,9% от бюджета за отбрана на САЩ. А разходите на ЕС за Украйна са малка част от БВП на страните-членки. Цената за сдържане на победоносна Русия ще бъде много по-голяма от цената за подкрепа на победата на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: