Отидете към основна версия

3 288 21

Атина: Оръжията на държава от НАТО не могат да бъдат използвани срещу друга членка

  • йоргос герапетритис-
  • ф-35-
  • нато-
  • гърция-
  • турция-
  • изтребители

Гърция изразява загриженост относно възможността за укрепване на турските военновъздушни сили с нови попълнения, но заявява, че това няма връзка с намерението на Атина да закупи американски изтребители Ф-35

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжението, предадено от САЩ на една страна от НАТО, не може да бъде използвано срещу друга страна от Алианса, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в интервю от днес за гръцката телевизия Скай, пише БТА.

В контекста на предстоящата среща между американският държавен секретар Антъни Блинкън и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис днес външният министър коментира обсъжданията за продажба на изтребители Ф-16 на Турция и Ф-35 на Гърция.

Герапетритис отбеляза, че страната му държи в рамките на НАТО да се спазват законите на международното право.

„Ние [в Гърция] разбираме, че не определяме как американската дипломация предоставя своята помощ за отбрана на други държави, но това, което изискваме, е в рамките на отбранителния съюз, в рамките на НАТО, да се спазва принципът на интегритет. Никакво въоръжение не трябва да се използва в ущърб на съюзническа държава“, заяви министърът.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с турския външен министър Хакан Фидан в Истанбул.

Турският президент по-рано е отбелязвал, че въпросът за одобряването на молбата на Швеция да се присъедини към НАТО и за решението на Конгреса на САЩ да продаде изтребители Ф-16 на Анкара са свързани.

Анкара иска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35. Както заяви по-рано държавният секретар на САЩ, някои членове на Конгреса призовават доставките на Ф-16 да бъдат обвързани със стъпките, които трябва да предприеме Анкара за ратификацията на молбата на Швеция за членство в НАТО.

На свой ред Гърция изразява загриженост относно възможността за укрепване на турските военновъздушни сили с нови попълнения, но заявява, че това няма връзка с намерението на Атина да закупи американски изтребители Ф-35.

„Ние не търсим война, ние сме толерантни, не сме враждебни“, заяви днес гръцкият външен министър, говорейки за гръцко-турските отношения, като отбеляза също, че „Гърция може да е сравнително малка страна, но разполага с голям дипломатически капитал, който е завоювала с принципна политика“.

Във връзка с кризисната ситуация в региона на Близкия изток Герапетритис посочи, че „голямата загриженост на Гърция е, че може да се задвижи верижната реакция на доминото, която да засегне и други територии, особено Северен Израел и Ливан“. Външният министър заяви, че през следващите две седмици възнамерява да посети Египет, Йордания, Саудитска Арабия и да се срещне с колегите си в Израел и палестинската територия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: