Отидете към основна версия

2 046 32

Над 1000 украински града са без ток заради екстремните зимни условия

  • украйна-
  • градове-
  • без ток-
  • екстремни-
  • зимни условия

"От тази сутрин поради лошото време - силен вятър, лед, електрозахранването е прекъснато в 1025 населени места."

Снимка: Shutterstock

Във вторник операторът на електропреносната мрежа на Украйна съобщи, че тежките зимни условия са оставили без електричество повече от 1000 града и села в девет области, и призова жителите да пестят енергия, тъй като енергийната система е отслабена от руските удари, предаде Ройтерс.

Потреблението на електроенергия е било на най-високите нива за тази седмица, тъй като температурите са паднали до около -15 °C в много части на страната, съобщи операторът на мрежата Ukrenergo.

"Нивото на потребление продължава да расте поради значителното понижение на температурите в цялата страна", заяви той в приложението за съобщения Telegram, като добави, че сутринта потреблението на електроенергия вече е било с 5,8% по-високо от предходния ден.

"От тази сутрин поради лошото време - силен вятър, лед, електрозахранването е прекъснато в 1025 населени места."

Времето нанесе значителни щети на разпределителните мрежи със силни ветрове, замръзване и дебел слой лед върху съоръженията, което забави ремонтните дейности, съобщи Ukrenergo.

Виталий Ким, губернатор на южната Николаевска област, където 215 града и села са били прекъснати от електричество, заяви, че ледът по електрическите кабели е бил с дебелина над 5 см.

Ukrenergo заяви, че енергийната система вече работи с максимален капацитет, и призова жителите да пестят електроенергия колкото е възможно повече и да избягват използването на няколко електрически уреда едновременно, за да помогнат на системата да се справи.

"В момента електроенергията е достатъчна, за да захрани всички търговски и битови потребители. Но голямото увеличение на потреблението създава допълнително натоварване на електроцентралите, които вече работят на максимум, и те трябва да увеличат производството много бързо и значително, а това може да доведе до технологични смущения", каза Укренерго.

Украйна е трябвало да внася електроенергия от съседните Румъния и Словакия, за да може да посрещне търсенето, се казва в доклада.

Ukrenergo заяви, че украинските топлоелектрически централи все още се възстановяват от масираните руски удари през миналата зима, а слънчевите електроцентрали не могат да работят с пълен капацитет поради гъстите облаци и лошото време.

Миналата зима Русия атакува украинската енергийна система с хиляди ракети и безпилотни летателни апарати, което доведе до чести прекъсвания на електрозахранването за милиони хора.

Преди войната топлоелектрическите централи произвеждаха около една трета от цялото количество електроенергия в Украйна.

Ukrenergo съобщи и за по-големи щети по електропреносните мрежи в Донецка, Харковска и Херсонска област, които са в близост до фронтовата линия и в обсега на артилерийския обстрел.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: